Teks Khutbah Jumaat ke 2

Salamullahi’alaikum warahmatuhu wabarakatuh
Bismillahirrahmanirrahim

Kepada sesiapa yang sedang mencari-cari teks khutbah Jumaat yang ke-2, di sini suka ana kongsikan contoh teks berkenaan untuk rujukan dan panduan semua. Biasanya mudah untuk kita mencari teks khutbah yang pertama, tetapi tidak untuk teks yang kedua, mungkin kerana ia sesuatu yang sterotype. Kadang-kadang teks khutbah kedua ini sudah siap tersedia di atas mimbar dan tidak pernah diturunkan sampai bila-bila pun.

Cuma untuk khatib yang jarang-jarang atau belum pernah menaiki mimbar, atau sekiranya mimbar itu sebuah minbar yang baru, surau yang baru mendapat kelulusan untuk diadakan solat Jumaat, tiba-tiba menjemput seseorang untuk menyampaikan khutbah, mungkin beliau tercari-cari teks kedua tersebut. Untuk tujuan perkongsian maka anda boleh download teks khutbah ke 2 berkenaan di sini.

Semoga perkongsian bermanfaat. Sekian, wassalam.

About these ads

13 Komen (+add yours?)

  1. mohd hasnol
    Mei 07, 2010 @ 11:52:55

    Slama ustaz, kef hal luka? ana tertaril entry yang menarik dan jarang2 ada..cuma dari opis ana tak leh masik..boleh emelkan tak terus ke emel ana..sukran ustaz

    IR: w’salam hasnol. utk melanggan artikel blog ini, sila masukkan email dalam kotak (side bar kat bawah sekali) blog ini. sdra jg blh join mailing list blog ust ni. klik sini utk join. tq

    Balas

  2. ibnrajab
    Mei 08, 2010 @ 12:23:30

    salam. utk melanggan artikel blog IbnRajab Online, anda blh memasukkan email dalam kotak pada side bar di sebelah (scroll down paling bawah). Anda akan menerima salinan artikel melalui email insyaAllah.. wallahu aklam

    Balas

  3. mohd shahili md saman
    Apr 22, 2011 @ 09:45:12

    assalamualaikum..ustaz masuk email saya sama yr…

    Balas

  4. azhar bin mohd noe
    Ogo 21, 2011 @ 11:25:59

    assalammualaikum…klu tk keberatan ustaz..,saudaramu ni minta keikhlasan dri ustaz utk tlng sent ke email saudaramu ni tentang khutbah jumaat kedua terima kasih ustaz….

    Balas

  5. FarahEzzah PIu PIu
    Nov 01, 2011 @ 20:21:14

    assalammualaikom! ustaz… apakah hukum menyampaikan khutbah jumaat semasa solat jumaat?

    IR: apa tu farah?

    Balas

  6. mohd fauzi
    Jan 14, 2012 @ 15:28:39

    tolong hantar teks khutbah kedua solat jumaat

    Balas

  7. djafar
    Sep 06, 2012 @ 22:26:54

    assalamualaikum…
    saya coba download tapi kok filenya gak ada y?mohon dikirimkan filenya ke email saya ustadz muhammaddjafar289@yahoo.co.id
    terima kasih.

    Balas

  8. ibnrajab
    Sep 11, 2012 @ 08:08:17

    salam kembali tuan2.. sudah saya perbetulkan duduk failnya.. tuan2 blh dipersilakan download.. syukran ala ziyaratikum

    Balas

  9. saifuddin zuhri
    Ogo 22, 2013 @ 23:44:49

    ass,,, ana ucapkan terimakasih pd antum,,,karena banyak materi kutbah ana ambil dari postingan antum,,, kalau boleh ana minta khutbah antum yang baru utk di kiri ke email ana,,, sykron

    Balas

  10. Fatah
    Jan 07, 2014 @ 13:19:23

    TQ..ATAS PERKONGSIAN KUTBAH KE-2, MINTA HALALKAN DUNIA & AKHIRAT

    Balas

  11. ibnrajab
    Jan 21, 2014 @ 15:13:56

    masyaAllah.. kalau lah teks ini bertebaran.. ku mohon beratkanlah catatan amalku ya Allah.. subhanallah..

    Balas

  12. kastamy
    Apr 24, 2014 @ 21:33:30

    Salam ustaz, terima kasih atas perkongsian. Mudah-mudahan amal kita berterusan dan diterima Allah.

    Balas

  13. joebiskai
    Jul 04, 2014 @ 09:59:21

    tq atas perkongsian ini ustaz….

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: