Syaitan kita bertukar

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam hormat buat pengunjung budiman.

Bunyi macam pelik je kan tajuk ana pada kali ini? Yalah, pada bulan Ramadhan ni, semua syaitan dirantai mengikut sabdaan Rasulullah SAW. Alhamdulillah, kita patut bersyukur atas bantuan ilahi rabbani tersebut. Ramadhan sebuah bulan yang dibukakan pintu syurga seluas-luasnya dan ditutup pintu neraka, maksudnya dibuka ruang dan peluang menambah amalan yang dapat menyelamatkan manusia daripada dihumban ke neraka sebaliknya dengan rahmat Allah atas usaha taat yang dilakukan, memudahkan mereka mengumpul pahala untuk ke syurga.

Lagi

HUKUM SAMBUTAN MAULIDUR RASUL

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Seperti yang telah diketahui, perayaan Maulidur Rasul ini merupakan satu perayaan yang kontroversi. Para ulama’ dulu dan kini berbeza pendapat tentang hukum kebolehan menyambut Maulidur Rasul ini. Pada kesempatan ini, akan dilampirkan hujjah kedua-dua belah pihak setakat mana yang mampu dikumpulkan. Melalui cara ini, kita dapat menilai sendiri yang manakah mempunyai hujah yang kuat. Dan insya Allah, kita akan berada di jalan yang benar.

HUJAH PENENTANG MAULIDUR RASUL
Berikut antara pendapat mereka yang menentang sambutan Maulidur Rasul bersertakan hujah-hujahnya:

Lagi

Salam Eidul Adha 1433H/2013

Assalamu’alaikum wbt.

Selamat menyambut dan meraikan Hari Raya Aidil Adha atau hari raya korban kepada semua pengungjung IbnRajab Online. Dengan ucapan maaf zahir dan batin, kullu am, wa antum bi alf khayr. Semoga amalan kita diterima dan dicatat amal soleh di sisi Allah SWT.

Subhanallah, maha suci Allah yang telah menjadikan hari 10 Zulhijjah sebagai hari raya untuk umat muslimin. Tarikh 10 zulhijjah telah merakamkan pelbagai sejarah dan peristiwa sejak dari zaman Nabi Adam AS sehingga Nabi Muhammad SAW. Semoga kedatangan 10 Zulhijjah pada kali ini memberi seribu keinsafan dan ketawaan kepada kita semua.

Lagi

Salam Eidul Fitri al-Mubarak

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada para pengunjung yang sempat singgah ke IbnRajab Online.

Lagi

12 Rabiul Awwal – Ittiba’

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hari ini cuti umum sempena memperingati tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW. Tahniah kepada seluruh umat Islam atas nikmat Islam dan Iman yang ditinggalkan oleh baginda SAW. Banyak perbincangan dan ilmu yang dapat dikongsikan berhubung dengan peristiwa besar dalam sejarah umat Islam ini jika hendak diperkatakan. Dalam dunia maya ini sudah tentu banyak bahan-bahan yang dapat dibaca untuk dijadikan renungan bersama.

Lagi

Salam Maal Hijrah 1434

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Selamat menyambut kedatangan tahun baru hijrah 1434H kepada para pengunjung IbnRajab Online, followersnya, rakan-rakan yang mengenali pengendali laman blog ini sama ada di alam maya ini mahupun alam nyata. Hayatilah penghijrahan Rasulullah SAW 1434 tahun yang lalu.

Rasulullah SAW berhijrah atas perintah Allah. Kerana taat kepada Allah lah maka Rasulullah berhijrah. Sedangkan tanah hijrah berkenaan bukanlah tanah tumpah darah Baginda. Kerana sebelum hijrah ke Madinah, telah ada beberapa siri hijrah ke Habshah yang dilakukan oleh para sahabat Baginda. Namun, Baginda SAW sendiri tidak berhijrah.

Lagi

Selawat dan salam buat Baginda Al-Rasul

Lagi

Selamat hari raya aidiladha

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Rasanya tidak terlalu lewat mengucapkan selamat hari raya Aidil Adha kepada seluruh muslimin dan muslimat walau di mana anda berada terutama rakan pengunjung blog IbnRajab Online yang dihormati. Kesibukan dua tiga hari sebelum menjelang aidil adha dan berterusan sehingga ke hari semalam, maka baru hari ini berkesempatan updated blog. Sebenarnya, hari ini pun kita masih beraya walaupun ramai antara kita yang telah balik bekerja, anak-anak telah kembali ke sekolah dan sebagainya. Namun, hakikatnya hari raya aidil adha ini adalah hari raya besar orang Islam.

Lagi

Ambang 10 zulhijjah 1432H

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Bertemu kembali dengan bulan mulia, bulan haram (peperangan) di sisi Islam iaitu bulan Zulhijjah. Alhamdulillah syukur yang tidak terhingga kerana masih diberikan izin ruang dan peluang. Untuk terus berusaha mencari bekalan yang terbaik. Bekalan taqwa. Hari ini dah 7 Zulhijjah. Bukan baru perasan, cuma baru ada kesempatan untuk menitipkan sesuatu buat tatapan rakan-rakan pengunjung setia IbnRajab Online.

Lagi

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Lagi

Previous Older Entries