Tukar Format Office 2007

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera,

 Kepada rakan2 yg telah upgrade office 2003 kepada 2007, Selamat menggunakan program yang cukup mesra pengguna (pada ana lah). Ana juga dapati space yang digunakan agak kecil dan memuaskan. Sebagai cth, sekiranya fail 2003 (word la katakan) memakan space HDD sebanyak 50kb, dengan office baru ni hanya perlu 21kb sahaja! bayangkan separuh space HDD kita dapat jimatkan. Ini juga dpt meringankan beban komputer kita (utk baca fail/simpan dlm RAM/upload dll)

Jadi, kepada rakan2 yang telah menggunakan office baru ni, ana nasihatkan agar mereka tukar format lama ke format baru dengan klik icon ‘convert’ dekat lambang office disebelah hujung program tersebut. Apa sahaja samada word, excel, powerpoint dll. Nescaya anda akan dapati separuh daripada space yang telah anda gunakan utk simpan fail2 tersebut telah kurang lebih daripada setengah bebannya.

Sekiranya anda hadapi masalah utk membaca fail2 dlm format baru ini dlm komputer lapok (yg masih lagi guna office lama) anda hanya perlu ‘save as’ fail anda tadi ke format lama. Caranya pergi ke icon yg sama tadi iaitu icon office kat atas tu, kemudian clik “save as” pilih format (word 97-2003 document) sekiranya anda guna word. Begitulah seterusnya jika menghadapi masalah sama program excel, powerpoint dll program office.

 Selamat mencuba. Wassalam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. mahmood
    Okt 22, 2007 @ 09:28:17

    Assalamualaikum
    Jazaallahukhairan atas cdangan guna office 2007. Ana dah install dulu ni disebabkan word dan powerpoint pakai ni lagi mudah dan cantik. tapi problem bila data base yang dalam access tak boleh baca. Dan ak masukkan database baru pun tak blh. So ana tukar balik ke 2003. Kalau tahu cara penyelesaian boleh agi tahu.. Kerja ana skg banyak guna data base.

    SORI MUD, ANA TAK GUNA LAGI DATA BASE 2007. NANTI ANA COBA, JIKA ADA JALAN PENYELESAIANNYA ANA AKAN BAGITAU ANTA.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: