Bantu memory komputer

Pengalaman mengajar ana bahawa memory komputer akan menjadi lebih berupaya dan kemampuan processor akan meningkat apabila fail2 dalam HDD kita tersusun. Biasanya kita akan buat defragmanted untuk menyusun semula fail2 yang telah kita install atau save dalam HDD. Boleh juga. Dan boleh juga sekiranya kita membahagikan HDD kepada dua bahagian. Pertama untuk processing dan kedua untuk simpan data. Maksudnya bahagian pertama untuk install dan running program sahaja. Iaitu satu HDD terbahagi kepada c:/ dan d:/ (menggunakan program partition)

Biasanya kita tidak perlu lakukan apa2 sekiranya kita hendak menetapkan bahawa setiap program yang hendak di’install’ masuk ke bahagian pertama, kerana defauld akan menentukan lokasi fail tersebut adalah c:/program file/… Sebaliknya kita boleh menetapkan bahagian mana untuk kita simpan data2 kita spt word, excel, powerpoint, adobe, movie maker dan pelbagai jenis hasil kerja kit lagi. Adalah lebih elok sekiranya apabila kita hendak menyimpan (save) segala kerja, kita tetapkan ke drive d:/

Untuk my document, kita boleh alihkan tempatnya ke drive d:/ secara kekal. Dengan itu, apabila kita hendak menyimpan kerja, secara automatik komputer kita akan menghantarnya ke drive d:/ Caranya adalah dengan kita wujudkan satu folder my document (atau apa sahaja nama folder mengikut minat kita) di drive d:/ sebagai contoh ‘my store’. Setelah itu, pergi ke icon myDocument di komputer anda, biasanya di desktop, atau lihat sahaja dlm ‘start menu’ kemudian klik kanan, ambil propertiesnya, di situ anda akan lihat tiga sub properties (target/general/sharing), ambil target, kemudian tukarkan target my document anda kepada folder yang telah anda wujudkan dalam drive d:/ tadi dan klik apply. Contohnya Target: ‘D:/my store’ <- perkataan ini merujuk kepada folder yang anda wujudkan dan type ia dalam kotak yang telah disediakan. Kemudian tekan apply.

Sekiranya ada masalah, anda boleh cuba dengan menekan butang ‘move’ di bawah kotak tempat isi Target tadi. Dari situ, anda boleh alihkan (move) folder my document anda ke mana sahaja folder yang anda suka di dalam komputer anda. Begitu juga sekiranya anda telah wujudkan folder sendiri di dalam drive d:/ anda boleh sahaja alihkan my document anda ke situ dengan butang ‘move’ tersebut. Setelah anda mengalihkan folder my document, jangan lupa untuk melakukan defragmanted ke atas kedua2 drive anda c:/ dan d:/ agar sytem komputer menyusun semula fail2 anda, samada fail perisian (installation) atau fail data (word, excel dsb).

Setelah itu, jgn lupa juga untuk melakukan disk Cleanup ke atas kedua2 drive anda tadi. Langkah yang bijak apabila anda melakukan Disk Cleanup adalah, memastikan fail2 yang tidak perlu disisih keluar dari system komputer anda. Fail2 tersebut adalah seperti fail2 dlm folder temporary, compress dan sebagainya. Anda boleh bersihkan semua fail2 ini apabila anda tandakan semua sekali icon2 pilihan dalam paparan properties Disk Cleanup tersebut. Begitu juga, jgn lupa untuk melakukan Disk Cleanup terhadap system restore komputer anda dengan cara klik pada ‘More Option’ dalam paparan disk cleanup properties, klik ‘Ckean up…’ pada lapangan ‘System Restore’.

Selamat mencuba, diharap maklumat ini dapat membantu meningkatkan prestasi memory dan processor anda ke tahap yang sepatutnya macam komputer anda baru dibeli. Wallahu aklam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. jdmaster
    Okt 24, 2007 @ 23:43:16

    saya ada cadangan ustaz..pa kata ruangan celik komputer ni disertakan dengan gambar (screenshot) supaya mudah difahami..maklumlah pasal komputer ni agak rumit bg beginner..kalau dah otai tu xde masalah sgt nak phm mcm tu je..
    p/s: sekadar cadangan

    CADANGAN YANG BAIK, NANTI AKAN DIUSAHAKAN, TERIMA KASIH BANYAK2 ATAS PANDANGAN YANG SANGAT BAIK ITU.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: