Capaian internet melalui handset

Assalamu’alaikum wbt dan salam sejahtera,

Internet era kini merupakan suatu keperluan bagi sesetengah golongan masyarakat. Ia bukan sahaja digunakan untuk mencari maklumat dengan malayari laman2 ilmiah bahkan lebih meluas daripada itu seperti untuk digunakan sebagai medium menyampaikan buah fikiran, ilmu dan kemahiran untuk dijadikan panduan kepada orang lain. Selain itu juga, internet kini menjadi keperluan sesetengah golongan yang menggunakannya sebagai kemudahan untuk melakukan banyak transaksi kewangan seperti merujuk dan membayar bil, mengurus hal ehwal perbankan seperti melihat baki akaun, melakukan pindahan wang, menyelesaikan bil kad kredit dan sebagainya. Ada juga antara pengguna yang menggunakan kemudahan internet sebagai medium komunikasi seperti menghantar emel, melakukan perbualan video, chating dan sebagainya.

Penggunaan internet untuk melakukan perkara-perkara positif seperti di atas kadang2 terbantut dan tergendala mungkin kerana pengguna menjalankan tugas di luar (out-station), kes kecurian kabel telekom (spt yang berlaku banyak tempat) dan banyak lagi perkara di luar jangkaan kita. Oleh yang demikian, penggunaan telefom bimbit untuk melayari internet adalah suatu kemahiran yang patut dikuasai oleh semua (maksud ana menggunakan internet dengan komputer seperti biasa samada notebook atau desktop dan seterusnya melayari internet melalui handset). Samada perhubungan komputer dengan handset dilakukan menggunakan cable (yang telah disediakan semasa anda beli handset) atau wireless yakni melalui kemudahan bluetooth atau infrared.

Memang jika ingin dikira berdasarkan angka (duit), tidak dinafikan kos penggunaan internet melalui handset adalah tinggi sedikit (setakat ini) berbanding menggunakan talian kabel seperti biasa. Tetapi ada juga masa-masa tertentu, syarikat penyedia telekomunikasi tanpa wayar ini mengadakan promosi (ana dulu hanya dicaj 1sen sahaja utk setiap 10kb menggunakan talian celcom prepaid, sekiranya guna 1Mb maka dicaj RM1). Melayari internet dengan handset (celcom sahaja, ana tak tahu caj provider lain) dicaj tidak berdasarkan minit penggunaan sebaliknya kuatiti penggunaan iaitu dalam bentuk byte.

Bagaimana mengoperasikannya?
Pertama sekali, handset kita mestilah dilengkapi kemudahan GPRS atau 3G (kalau handset itu sendiri boleh melayari internet yakni boleh menggunakan kemudahan WAP maka iye le tu). Sekiranya kita tak nak menggunakan cable utk connect komputer dengan handset, maka ia perlulah dilengkapi pula dengan bluetooth atau infrared.

Kedua, komputer juga hendaklah dilengkapi dengan bluetooth (sekiranya memilih utk connect handset melalui bluetooth). Kebanyakkan komputer (notebook) baru hari ini dijual dengan bluetooth divice (yang siap dipasang secara built-in). Sekiranya anda menggunakan notebook yang agak lama (beli 2 tahun sebelum ini atau lebih) maka anda perlu membeli bluetooth device yang banyak dijual di kedai2 komputer dengan harga serendah RM20.00 (ana pakai yang ini je)

Ketiga, hubungi syarikat (celcom contohnya) agar mereka membuka laluan untuk anda menggunakan internet melalui handset (tidak perlu sekiranya anda sudah boleh menerima MMS atau boleh melayari internet menggunakan teknologi WAP). Samada anda menggunakan prepaid atau bil sama sahaja, yakni perlu minta mereka (syarikat) membuka laluan tersebut untuk anda. Jika ana (pada tahun 2004 dahulu dikenakan caj RM5.00 sekali sahaja kerana ana guna prepaid celcom, pada masa itu jika guna line bil, dikenakan caj laluan sebanyak RM10 sebulan, tapi hari ini ana rasa caj2 laluan seperti tersebut sudah tiada untuk menggalakkan lebih ramai yang menggunakan service mereka.

Keempat, menghubungkan komputer anda dengan handset.
Apabila anda memasang bluetooth device (sekiranya kompter anda tidak memiliki bluetooth device yang sedia terpasang) maka anda diminta secara automatik untuk install driver bagi device yang baru anda masukkan. Ikut sahaja arahan (install new hardware) sebagaimana yang diminta oleh komputer sehingga device anda sedia untuk digunakan.

Seterusnya, buka windows ‘My Bluetooth Places’ dan klik ‘Search for devices in range’ dalam kotak menu sebelah kiri. Komputer akan mencari handset anda dan apabila ia ditemui maka satu icon yang tertera nama handset anda akan dipaparkan di windows tadi. Klick sahaja icon berkenaan dan anda akan lihat senarai service yang boleh digunakan oleh komputer melalui handset. Anda klik icon ‘Dial-up Networking Gateway on <nama handset anda>’. Sebentar kemudian kotak windows ‘Connect Bluetooth Connection’ terpapar atas desktop anda. Berhenti sekejap dan pergi ke ‘Control Panel’ dan klik ‘Phone and Modem Options’. Klik ‘Modem’ pada option paparan yang terkeluar kemudian aktifkan pilihan (klik) Bluetooth Modem dalam kotak senarai modem2 yang boleh dicapai oleh komputer anda, kemudian klik properties. Ambil option ‘Advanced’ pada kekotak windows yang baru keluar itu dan masukkan data seperti berikut dalam kotak ‘Extra initialization commands’ :

Sekiranya anda menggunakan prepaid celcom : +cgdcont=1,”IP”,”celcom”
Sekiranya anda menggunakan postpaid celcom : +cgdcont=1,”IP”,”celcom.net.my”

Tekan ok.

Kemudian anda kembali ke paparan ‘Connect Bluetooth Connection’ tadi dan isikan maklumat berikut ke dalam kotak ‘Dial’:
Sekiranya anda menggunakan prepaid celcom : *99***1#
Sekiranya anda menggunakan postpaid celcom : *99#

Ruang ‘User name’ dan ‘Password’ biarkan kosong sahaja. Kemudian anda klik button ‘Dial’ maka komputer anda akan connect ke internet melalui perantaraan handset anda.

Sekian, selamat mencuba.

Advertisements

2 Komen (+add yours?)

  1. anak tani
    Nov 11, 2007 @ 16:17:53

    salam.
    ana dengar citer ada hp boleh kita guna utk internet bila sambung dgn laptop.cammne tu yie? brp kos ?

    YANG TU LAH ANA CITER DLM ENTRY HARI NI AKHI, ANTA CUBA APPLY KAT LAPTOP ANTA YA.

    Balas

  2. KNizam
    Nov 13, 2007 @ 19:18:29

    er kalau maxis camner eh? tolong sket cikgu ya 🙂

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: