Sijil Pelajaran Malaysia

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Selamat menduduki peperiksaan SPM (yang bermula semalam) kepada semua pelajar tingkatan 5 di seluruh Negara. Semoga tabah menghadapi ujian. Peperiksaan di dunia ini menjadi petunjuk kepada kita bahawa akan ada ibu bagi segala peperiksaan kepada setiap peperiksaan iaitu di akhirat nanti. Apa sangatlah ujian dan penilaian di dunia ini berbanding ujian di hadapan Allah dan sekalian makhlukNya kelak.

Realitinya, apa sahaja jenis peperiksaan, ia akan menjadi mudah bagi mereka yang sentiasa bersedia. Hidup di dunia ini pula adalah persediaan dan bekalan kepada kehidupan di akhirat. Kita dituntut melakukan yang terbaik di dunia (samada melalui peperiksaan rasmi seperti SPM, atau peperiksaan tidak rasmi seperti melalui cabaran kehidupan) agar dengannya kita menyediakan bekalan yang terbaik juga bagi menghadapi peperiksaan sebenar di akhirat kelak.

Di sini, ana cuba gariskan tip2 peperiksaan untuk dimanfaatkan oleh semua.

1. Jaga ibadah umum dan khusus.
Sebagai orang Islam yang beriman lagi bertaqwa, kita hendaklah sentiasa memperbaiki mutu amalan dan ketaqwaan kita melalui ibadah umum dah khusus sehari-hari. Ibadah khusus seperti solat, zikir dan doa manakala ibadah umum seperti sentiasa melakukan kebaikan (pada pandangan syariat) dengan niat kerana Allah.

2. Mohon restu dan doa.
Restu ibubapa terutamanya dan juga guru-guru yang sekian lama mencurahkan bakti dan ilmu buat kita. Kalau boleh, mohonlah pada ibubapa supaya diucapkan kata restunya setiap hari sebelum kita turun untuk ke tempat peperiksaan. Paling dekat jarak di antara sumber ucapan dan pendengaran (terutama ibu) maka paling mujarab untuk kita. Sebagai contoh ibu membisikkan di telinga anaknya “buat yang terbaik ya nak..” dan seumpamanya. Begitu juga guru-guru seperti ucapan di telinga muridnya dengan penuh kasih sayang “all the best, u are my student!” dan sebagainya.

3. Makanan halal dan berzat.
Ibubapa/warden asrama perlu menyediakan makanan yang halal, bersih dan bermutu tinggi (daripada kandungan zat pemakanan) kepada anak-anak/para pelajar. Banyakkan makan kacang dan buah-buahan kerana ia mengandugi serat ciptaan tuhan dan bekalan semula jadi yang serasi dengan semua kejadian tuhan. Elakkan makanan buatan manusia seperti aiskrim, coklat dan makanan segera yang lain terutama yang banyak mengandungi bahan perasa atau perisa.

4. Rehat dan tidur yang cukup.
Sangat perlu kepada rehat yang cukup terutama tidur. Jangan sekali-kali mengharapkan keajaiban minda yang tidak mendapat rehat yang cukup. Katakan pada minda, dah lama kan kita belajar untuk menghadapi peperiksaan ini, jadi rehatlah agar ia boleh membantu dengan kadar yang maksima. Sekiranya terasa beban, penat dan tidak tenang, lihatlah kepada kehijauan ciptaan tuhan. Tidak salah sekiranya ingin melayan fantasi seperti membayangkan bahawa ramai ahli keluarga yang pergi menghantar anda ke lapangan terbang kerana ana berjaya melanjutkan pelajaran ke luar Negara. Hal ini penting bagi menyeimbangkan kepenatan antara otak kanan (HOKA) dan otak kiri (HOKI).

5. Berfikiran positif dan kehadapan.
Sentiasalah berfikiran positif bahawa anda akan berjaya di dalam peperiksaan kerana usaha yang bukannya sedikit telah anda curahkan. Biasanya kita akan merasakan ada sahaja topik atau tajuk yang belum dikuasai. Ketahuilah itu hanya gangguan mental untuk menguji kekuatan sebenarnya. Katakan pada diri sekiranya tajuk tersebut keluar dalam peperiksaan, maka anda pasti dapat menjawabnya kerana anda telah belajar dengan guru, membuat ulangkaji selepas belajar dan sebagainya. Cuma katakan jika tajuk yang anda minati keluar maka itu adalah terbaik tetapi semua tajuk adalah baik dan anda bersedia.

6. Sumber inspirasi dan motivasi diri.
Sebelum tidur, elok sekiranya anda merenung gambar2 orang tersayang seperti ibubapa, hayati harapan dan hasrat mereka yang inginkan anda berjaya sebagai orang yang berguna. Sekiranya anda ada seseorang yang menjadi idola anda dalam mengejar cita-cita, elok juga anda merenung gambarnya dan katakan bahawa suatu hari nanti anda akan menggantikan tempatnya. Akhirnya, sebelum anda melelapkan mata, lihatlah kepada nota-nota dan apa sahaja yang telah anda hasilkan sendiri dan katakan bahawa, jika semua ini telah terhasil, mustahil perkara yang lain tidak dapat ku hasilkan padahal usahaku semakin meningkat dan semangatku semakin kental.

7. Doa dan tawakkal.
Akhir sekali, bangunlah di tengah malam untuk berdoa dan bermunajat kepada Allah. Kekuatan qiamullail yang dilakukan di malam hari jelas sekali dapat digunakan bagi mengharungi apa sahaja cabaran di siang hari. Ini jelas terbukti berdasarkan sirah Nabi yang telah mewajibkan ke atas diri Baginda bangun mendirikan ibadah khusus pada waktu malam. Hadith “tiga perkara yang menjadi wajib ke atas diriku, dan sunat kepada kamu (umat Nabi); iaitu korban (hari raya aidil adha), solat witir (penutup bagi solat sunnat pada waktu malam) dan dua rakaat solat dhuha.

Setelah semua usaha di atas kita lakukan, maka tibalah masanya untuk kita bertawakkal ke hadrat Allah dan tanamkan di dalam hati dengan penuh keyakinan bahawa Allah tidak pernah menzalimi hambaNya melainkan hamba yang menzalimi diri mereka sendiri. Selain itu, katakan pada diri, sekiranya dedaun yang hendak gugur ke bumi pun Allah tahu, inikan pula seorang hamba yang taat ingin menghadapi saat2 peperiksaan. Sesungguhnya Allah itu memberi apa yang seorang hamba itu percaya Allah akan berikan padanya.

Sekian, semoga bermanfaat.. wallahu aklam.

Advertisements

3 thoughts on “Sijil Pelajaran Malaysia

 1. SALAM.
  SEMPAT LG ANTA DOK MENULIS TTG APA2 ARTIKEL. ANA DOK DI SM SAINS NI TAKDAN NAK TULIS.JD PENSYARAH MACE ANTA MGKIN SIK BYK KIJO ANTA DOK SANA..

  tak banyak juga masa akhi, sama sahaja kerja mana2..

 2. neorhazes

  SPM same lah dengan UN yang ade di indonesia.

  SPM stands for sijil pelajaran malaysia, and UN stands for ujian nasional (national exam)

  i think ini useful tips lah buat pelajar di indonesia.

  salam kenal!

 3. Walaikum salam..

  Terima kasih kerana sudi melihat laman ana yang tidak seberapanya itu. Kenapa tidak disertakan laman webnya, senang utk saya membuat lawatan balas.

  Sekiranya ada maklumat dalam laman saya ini yang boleh dikongsikan, syukur ke hadrat Allah.. apa2 pun sama-sama nanti kita kongsikan perkara2 manfaat.

  InsyaAllah.. sekian,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s