Interaksi jQAF

Ana bangga dengan antum semua..

Ahlan wa sahlan kepada semua pelajar KPLI jQAF Ambilan Januari 2007. Setelah empat hari dua malam diuji dalam program BIG, antum semua diuji pula dengan sesi interaksi bulan November dan Disember ini. Walaupun dalam cuti, diharapkan antum semua tabah menghadapi semua cabaran dan rintangan sepanjang interaksi berjalan. Semoga semuanya akan berjalan dengan lancar.

Terlebih dahulu, ana mohon banyak2 kemaafan kerana terpaksa melakukan interaksi Bahasa Arab pada hari Sabtu (24.11.2007) dan Ahad (25.11.2007). Ana terpaksa memanggil antum semua pada hujung minggu kerana ana terlibat dengan kursus KRS yang diadakan di Port Dickson pada 20 hingga 23 November. Walaupun ana akan bercuti belajar mulai hujung tahun ini, (akan tamat selepas dua tahun) tetapi selepas itu ana akan balik semula bertugas dan mungkin akan diberikan amanah yang sama iaitu, penasihat bagi Gerko KRS. Hanya kerana itu, walaupun dalam keadaan susah payah, terpaksa juga ana hadapi dan dalam perkataan lain terpaksa juga menyusahkan antum semua.

Hari pertama.
Sabtu. Pada hari ini, interaksi berlaku sepanjang hari. Mulai jam 730 pagi sehingga jam 5.30 petang. Dalam keadaan kantin yang tidak beroperasi di hujung minggu, ana tidak nafikan merasa kagum di atas komitmen antum semua. Ana sangat faham, makanan adalah penting buat kita semua selaku makhluk Allah. Ana harap, sedikit sumbangan daripada ana itu sedikit sebanyak meringankan beban antum. Ana sentiasa berharap kalau boleh nak belanja antum sokmo.

Ana melihat antum semua sukar mencari apakah jenis KBKK yang sesuai dimasukkan ke dalam Rancangan Pengajaran Harian. Sebagai oleh-oleh daripada ana hari ini ana kongsikan contoh-contoh kemahiran berfikir secara kritis, iaitu;

1. Membanding dan membeza:
2. Membuat kategori,
3. Meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan.
4. Menerangkan sebab.
5. Membuat sekuen / urutan.
6. Menentukan sumber yang dipercayai,
7. Membuat ramalan,
8. Mengusul periksa andaian,
9. Membuat inferens

Manakala contoh kemahiran berfikir secara kreatif pula seperti:

1. Mencipta analogi
2. Menjana dan menghasilkan idea baru
3. Mencipta metafora,
4. Mencipta definisi

Hari kedua.
Ahad. Hujung minggu. Pun begitu, interaksi bermula seawal jam 730 pagi juga. Berterusan sehingga jam 11.00 pagi. Ana telah mencuri masa antum lebih dari setengah jam. Harapan, semoga sesi interaksi kita memberi manfaat kepada antum. Itu sahajalah yang dapat ana sumbangkan dan kekangan masa yang amat terhad juga tidak membenarkan kita berkongsi banyak perkara.

Pun begitu, di antara perkara yang boleh antum semua perbaiki bagi memantapkan lagi mutu P&P seperti:

1. Kita perlu menyampaikan ilmu kepada murid-murid mengikut tahap mereka atau mengikut keupayaan minda dan penerimaan mereka. Walaupun kita memegang ijazah sarjana atau Phd, tetapi apabila kita mengajar murid-murid sekolah rendah, kita perlu melakukan perkara-perkara yang biasa dan kena pada tahap umur budak-budak. Sebagai contoh, pergerakan kita, lenggang lenggok dan gaya bahasa kita perlu sesuai dengan alam budak2.

2. Pendekatan bermain juga amat perlu. Elakan daripada marah kepada budak2. Sekiranya kita berhadapan dengan murid-murid yang nakal, jangan marah. Sebaliknya cari alternatif seperti melibat mereka secara aktif dalam aktiviti P&P kita. Jarang2 sekali, boleh juga kita bagi hadiah (yg bernilai pada mata budak2) sekiranya murid kita itu melakukan perkara yang positif. Sebagai motivasi utk dia melakukan banyak lagi perkara positif. Sedarlah kita, sebagai manusia, selain kita perlukan makanan, kita juga perlukan kasih sayang dan penghargaan. Begitu jugalah anak2 kita di sekolah.

3. Satu perkara lagi, antum semua mesti mempertingkatkan penguasaan bahasa Arab walaupun antum bukan major bahasa Arab. Beranikan diri utk bercakap arab, membaca bahan2 dalam bahasa Arab dan mendengar kuliah, khutbah berbahasa Arab. Hari ini, bahan seperti yang ana sebutkan tadi amat mudah diperolehi. Hanya dihujung jari sahaja.

Semoga hubungan kita semua tidak terhenti setakat ini. Ana membuka laluan kepada antum bagi mendapatkan apa sahaja perkongsian samada melalui email, sms atau datang sendiri ke rumah ana yang tidak semewahnya itu.

Wallahu aklam. wassalam.. hingga jumpa lagi.. maaf atas kelemahan dan kekurangan.. ana sayang antum semua!..

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

 1. Musaddad
  Jul 16, 2008 @ 21:27:49

  Assalamualaikum wbt ustaz…

  Emmm…Bila baca cerita yg ustaz tulis ni teringat plak masa-masa interaksi kat IP Rajang…Yang terkesan sekali ketika BIG…Redah hutan n masuk lumpur sakat tekok…ha ha…

  Ustaz, habis blaja nanti ke IP Rajang lagi ke??

  IbnRajab: nampak gaya macam tu lah agaknya, tapi takpe, dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung 🙂

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: