Mati hidup semula

Alhamdulillah, thummal hamdulillah..

Komputer ana sesat dalam beberapa hari lepas. Sebabnya, ana suka sangat main2 dalam registry editor (regedit). Sebab tak pakai antivirus (menipu je antivirus tu) jadi bila kena serang ana matikan power virus secara manual je, dalam system registry tu la. Tapi oleh kerana virus yang satu ni power sangat, ana terpaksa try and error banyak perkara. Macam2 ana delete dalam reistry tuh. Lastly, komputer berfungsi sebagai tak sepatutnya. Segala button2 dalam internet explorer tak berfungsi. Nak reply email pun tak dapat.

Terpaksalah ana format dan install semula windows. Apa nak buat, ilmu tak cukup banyak utk jadi programmer. Tapi sebelum pergi ke kedai jual installer, berhari2 juga lakukan try and error (inilah kali pertama ana beli installer windows, sebelum nih mmg ana tak pernah format komputer pun). Dan akhirnya, ana ambil keputusan untuk menggunakan system restore bila nak buat apa2 kat komputer. Senang, jika komputer corrupt, kita boleh restore semula. Nanti ana akan tulis pasal restore pada masa2 akan datang insyaAllah..

Itulah dia.. hari yang mencatat sejarah.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. SKhairunniesaq
    Mei 28, 2012 @ 21:55:20

    Kak Ana , Macamana nak formatkan laptop ya ? Sony Vaio . Window 7 Home Premium

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: