Ukhuwah fillah

Mafhum sabda Rasulullah SAW “Tiga golongan yang dapat merasai kemanisan iman; Orang yang mengasihi Allah lebih daripada kasihnya kepada selain dari Allah, Orang yang kasih kepada Rasulullah lebih daripada kasihnya pada dirinya sendiri, keluarga dan semua manusia dan Orang yang mengasihi sesama manusia hanya kerana Allah”. Mafhum sabdanya lagi “Antara mereka yang dapat bernaung di bawah payung Allah di Mahsyar (pada hari yang tiada payung melainkan payungNya) adalah dua saudara yang betemu dan berpisah hanya kerana Allah. Lagi maksud hadith “Apabila dua orang saudara yang berjumpa, tidaklah (menjadi sia-sia begitu sahaja apabila) mereka berjabat tangan (bersalam) melainkan gugur dosa-dosanya seperti gugur dedaun yang kekeringan ke bumi”.

Tidak ada harta yang lebih berharga daripada memiliki orang2 yang mengasihi kita dan peluang kita untuk mengasihi orang lain pula. Sengaja Allah mentakdirkan kita dilahirkan oleh seorang ibu. Sebelum itu selama sembilan bulan kita berada dalam rahimnya (rahim dalam bahasa Arab berasal daripada perkataan ‘Rahmat iaitu kasih sayang’). Alam rahim adalah alam pertama kita berada di dalam kasih sayang seorang manusia. Ibu kita.

Setelah kita dilahirkan, sengaja Allah jadikan untuk kita seorang ayah, adik beradik, datuk, nenek, ibu dan bapa saudara dan sebagainya. Kemudian, apabila mula bertatih sehinggalah kita meneruskan kehidupan di alam persekolahan hingga ke universiti kita berpeluang pula untuk menjalinkan hubungan silaturrahim bersama rakan2 seperjuangan. Kawan-kawan kita. Pada masa tiada ibubapa, saudara mara terdekat, kepada merekalah kita mengadu sakit demam. Susah senang kita. Suka duka, gelak tawa sehingga sekali sekala membawa kepada persengketaan sementara.

Banyak sungguh kenangan kita bersama rakan2. Bersama mereka kita sama2 mencari erti dan makna kehidupan. Jatuh dan bangun sama2. Kekadang makan dan minum kita adalah daripada hasil tangan mereka. Malah ada juga di kalangan manusia yang diciptakan Allah tanpa ikatan persaudaran kekeluargaan itu telah sanggup menanggung susah payah seorang manusia lain demi persahabatan. Daripada situ jugalah kita benar2 belajar erti nilai kepercayaan, keikhlasan dan kebahagiaan.

Selamat mengingati sahabat anda, hargai dan teruskan menyayangi mereka. Kerana Allah. Hari ini sangat mudah untuk anda terus berhubung dengan mereka walau di mana anda berada. Janganlah ikatan ukhuwwah tidak sehebat teknologi perhubungan masa kini yang Allah sediakan hebat.

p/s: Al-fatihah ke atas roh saudara ana (x-housemate Allahyarham ustaz Azamiruddin) yang telah terlebih dahulu kembali bertemu Allah. Semoga rohnya sentiasa dirahmati Allah dan berada disamping para auliya dan solihin. Tidak ku terkenang darimu melainkan hanya yang baik2 belaka. Kerana mungkin aku mengenalimu lebih daripada yang lain.. inna lillahhh

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: