Bunga Raya

Bunga Raya atau nama saintifiknya Hibiscus ros-sinensis telah dinobatkan sebagai Bunga Kebangsaan pada 28 Julai 1960 oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, YTM Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Ia dipilih sebagai Bunga Kebangsaan kerana; Warna merah bermaksud keteguhan politik dan ekonomi serta sifat berani menempuh cabaran. Debunga-debunganya pula berwarna kuning melambangkan kedaulatan Raja. Manakala kepelbagaian bunga raya dari segi bentuk, warna dan ukuran melambangkan rakyat pelbagai kaum, agama dan budaya yang hidup dalam harmoni. 

Bunga raya biasa ditanam di halaman rumah kita. Cara menanamnya tidak juga terlalu sukar. Memadai sekiranya anda potong mana-mana dahannya, kemudian anda semai di tempat yang ada air atau berair. Atau terus anda cucuk dalam pasu dan biarkan di tengah hujan, insyaAllah ia boleh hidup. Dalam dua atau tiga hari anda akan lihat dedaun asalnya (setelah dipotong) akan mula kekuningan dan jatuh, kemudian jika ada rezeki pucuk baru akan mula menampak setelah seminggu hingga dua minggu anda semai.

Demam
Ujian yang Allah tetapkan pada diri ana dan anak-anak ialah cepat sangat kena demam. Tapi alhamdulillah bukan kategori demam panas yang melampau sehingga membawa kepada meracau-racau. Tetapi boleh dikatakan setiap kali berlaku perubahan cuaca, ada dalam kalangan kami yang kena demam. Kecuali isteri yang antibodinya agak kuat. Hari ini kebetulan anak kedua ana demam lagi.

Petua ibu ana, bila demam maka diambilnya dua hingga tiga kuntum bunga raya dan diramas-ramas ke dalam semangkuk air kemudian disapu-sapu pada badan bagi mengurangkan panasnya. Mula-mula ana merasa tidak yakin dengan perubatan (amalan) mak ana ini. Ya lah bunga raya. Sudah lama sebenarnya ana hidup dan kenal dengan bunga raya. Tetapi sudah dinamakan ibu, bila ia nak lakukan sesuatu pada kita (anaknya) takan nak larang pula. Tambah-tambah keikhlasan seorang ibu memang tidak dinafikan.

Kali pertama ana kena usapan air bunga raya adalah ketika demam minggu lepas. Hari ahad itu ana hampir tidak dapat bangun sehingga adik yang nak ke Kuala Lumpur pun minta sepupu tolong hantarkannya ke stesen bas Jalan Hamzah. Sebelum ini ana hanya perhatikan sahaja mak ana atau isteri (juga sudah mula mengamalkan perubatan air bunga raya itu) yang menyapu air bunga raya ke badan anak-anak. Kata mereka dapat mengurangkan suhu badan yang panas.

Apabila terkena air bunga raya yang mak ana sapu ke tubuh ana, dengan tidak semena-mena tubuh yang terasa panas membahang itu semakin terasa kurang bahangnya. Ya lah dah kena air fikir ana. Tetapi setelah itu ana rasa tubuh semakin sejuk dan dapat bertahan sehingga ke tengahari (sejuknya). Fikir ana: mujarab juga, biasa kalau kena air biasa, tubuh akan sejuk dalam beberapa ketika sahaja. Maka mulai saat itu ana sudah semakin minat memandang dan memerhatikan kepada bunga raya yang mak tanam di sekeliling rumahnya ini. Dalam hati berkata: Kalau sudah petua ibu, insyaAllah akan menatijahkan yang baik-baik sahaja.

Alternatif
Ana syorkan kepada anda semua supaya menanam bunga raya ini di halaman rumah. Memang tiada teori sains yang mengatakan air ramasan bunga raya dapat mengurangkan panas badan ketika demam. Biasanya panadol atau paracetamol sahaja yang digunakan. Kita pun tidak tahu, sudah berapa banyak bahan kimia itu telah menempat dalam tubuh kita dan anak-anak. Dengan itu, elok juga dicuba air ramasan bunga raya ini sebagai perubatan alternatif apabila anak-anak atau anda sendiri kena demam.

Sesungguhnya bagi setiap penyakit itu ada ubatnya. Cuma kita perlu berusaha ke arah itu. Setelah itu bertawakkallah kepada Allah dengan apa sahaja ubat yang digunakan agar ia benar-benar mujarab. Kerana yang menyembuhkan adalah Allah. Ubat itu hanyalah usaha kita semata-mata. Seperti lapar kita perlu berusaha untuk makan tetapi yang memberi kita kenyang adalah Allah.

Untuk lebih info berkenaan bunga raya sila klik di sini

Wallahu aklam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. musafir sufi
    Mei 10, 2008 @ 18:48:33

    salam.
    menarik juga entri tentang bunga raya ni..ana dah mula tanam satu pasu kat umah ana. patutlah lama tak update blog 🙂

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: