Teruja jadi kaya

Bismillahirrahmanirrahim..

Tidak dikira kaya orang yang banyak harta, tapi kaya sebenar adalah kaya jiwa. Sabda Nabi SAW “Aku tinggalkan kepadamu dua perkara, kamu tidak akan sesat (selepas ku selama-lamanya) selagi kamu berpegang teguh dengan kedua-duanya; iaitu Kitab Allah (Al-Quran al-Karim) dan Sunnah Rasulullah SAW”.

Fitrah manusia ingin jadi kaya. Kaya pada pandangan arus perdana ialah memiliki banyak harta fizikal; seperti hartanah, rumah dan kereta yang mewah, barang kemas dan pakaian yang berjenama gah dan juga wang yang datang daripada pelbagai sumber yang melimpah ruah. Justeru tahap kekayaan seseorang juga akan diukur pada paras dan kepemilikan wang di sisi mereka.

Pandangan mereka menyatakan bahawa “Wang adalah perantaraan kejayaan di dunia. Wang boleh memberikan sepenuh kenikmatan. Wang adalah segala-galanya” (Clason, 1997:viii-ix).

Islam tidak menghalang pengikutnya mencari kekayaan. Samada kekayaan fizikal lebih-lebih lagi kekayaan rohani. Cuma kadang-kadang mereka terlupa bahagian yang kedua itu dan hanya menumpukan sepenuh perhatian kepada bahagian yang pertama sahaja. Al-Quran memang menyeru orang-orang yang beriman agar mencari “fadl Allah” iaitu kurnian-kurniaan Allah seperti sumber-sumber makanan, keperluan hidup termasuk mencari harta benda (kekayaan). Di samping itu, Allah mengingatkan manusia agar tidak terlalu leka dan terpedaya, dengan sentiasa mengingati Allah (pemberi dan penyedia fadl tersebut). Surah al-Jumu’ah ayat 10.

Dewasa ini, fenomena mencari kekayaan kadang-kadang menjadikan manusia terlalu teruja. Wujudnya peluang-peluang mudah untuk kaya menjadikan fenomena tersebut semakin rancak. Akhirnya ada yang dianiaya dengan skim-skim cepat kaya, pelaburan internet dan pelbagai kaedah mencari kekayaan dalam bentuk yang tidak direstui agama. Oleh kerana manusia suka kalau jadi kaya. Hidup lebih selesa dan bergaya.

Cuma sekarang ini orang lebih berhati-hati. Mereka sudah mula peka kalau-kalau terjebak dengan skim cepat kaya itu. Tetapi nafsu untuk kaya masih juga tebal. Samentelah lagi ia tidak dihalang dalam mana-mana agama. Nak buat apa-apa pelaburan pun perlu ada agreement (surat perjanjian yang dimatikan setem hasil RM10nya, mesti mengenali latar belakang syarikat, kedudukan dan reputasinya juga telah diselidiki). Tetapi nafsu untuk mudah jadi kaya menjadikan mereka agak teruja juga.

Proses nak jadi kaya masih tetap sama. Jual dahulu apa yang ada. Pinjaman bank. Dan macam-macam sumber diusaha. Mula-mula masuk 10 ribu, 20 ribu seterusnya apabila keuntungan sudah nampak dilihat oleh mata kasar, pertimbangan juga mula turut tersasar. Pinjaman diteruskan sehingga beratus-ratus ribu pula. Bahkan keuntungan yang lama disuntik semula menjadil modal. Kerana pada mereka (yang telah teruja jadi kaya) “modal besar, untung lagi besar”. Samentelah lah kerana bisnes ini sah di sisi undang-undang (sebab ada aggrement dan sebagaianya tadi). Tak apa nanti pakai kereta mewah orang bayar, duduk rumah besar orang bayar dan buat apa susah-susah, sebab semuanya orang bayar (melalui keuntungan yang diperolehi apabila wang atau modal bekerja untuk tuannya). Tanpa disedari, sifat tamak sudah mula menguasai.

Sebenarnya, banyak perkara yang perlu kita insaf dalam keadaan kita teruja untuk kaya. Walaupun tapisan pertama tadi iaitu “sah di sisi undang-undang” berjaya dilepasi, tetapi mungkin di sana ada beberapa perkara lagi yang perlu dimasukkan ke dalam ramuan dan resepi pertimbangan kita. Sudah tentu ayat 10 surah al-Jumu’ah tadi yang menyeru dan menasihatkan kita agar tidak terlalu leka, hingga membawa kepada kelalaian daripada mengingati Allah selaku pemberi dan penyedia sumber-sumber rezeki dan kekayaan (sementara di dunia). Janganlah sampai terlalu sibuk sehingga lupa nak tunai tanggungjawab; khusus (agama spt solat, zakat dll) dan umum (masyarakat spt tanggungjawab sosial berbentuk kerja-kerja kebajikan, menziarahi sanak saudara terutama ibu bapa dll)

Pegawai Kerajaan
Di Malaysia, sekiranya anda adalah pegawai kerajaan, anda sebenarnya terikat dengan amanah dan tanggungjawab serta etika selaku pegawai yang menjawat jawatan awam. Anda perlu peka kepada pekeliling-pekeliling yang sedang berkuatkuasa dan yang selalu dikemasikinikan dari semasa ke semasa. Mengikut pekeliling perkhidmatan bil. 3 tahun 2002, bertujuan memberi penjelasan dan panduan mengenai pemilikan dan perisytiharan harta di bawah peraturan 10, peraturan-peraturan pegawai awam (kelakuan dan Tatatertib) 1993, menyatakan bahawa seseorang pegawai :

1. tidak dibenarkan memiliki lesen kenderaan perniagaan, kenderaan perkhidmatan awam, perniagaan hiburan;
2. memohon dan memiliki tanah Kerajaan untuk tujuan pembalakan dan perlombongan;
3. membeli saham tidak melebihi 5% daripada modal dibayar atau RM100,000 pada nilai semasa, yang mana lebih rendah dalam tiap-tiap satu syarikat yang diperbadankan di Malaysia;
4. membeli tidak melebihi 5% daripada modal dibayar dalam tiap-tiap syarikat permodalan dan perusahaan yang ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri dan Persekutuan;
5. tidak boleh memiliki lebih had yang ditetapkan oleh Kerajaan bagi tiap-tiap satu dalam unit amanah anjuran Kerajaan;
dan lain-lain peraturan (Maklumat lanjut sila rujuk pekeliling penuh di sini atau berhubung terus dengan mereka yang bertanggungjawab)

Pelaburan berjadual
Kini telah muncul satu jenis usahasama dalam menjalankan perniagaan yang mana sesebuah syarikat akan mengeluarkan unit-unit saham atau pegangan dengan jaminan pulangan (untung) secara bulanan dan berjadual. Sebagai contoh (klik di sini) anda dikehendaki mengeluarkan sesuatu modal dalam lingkungan RM4000 hingga RM5000 dan akan dibayar keuntungan secara bulanan (contoh RM300 sebulan) selama 5 tahun. Maka daripada modal tersebut anda akan mendapat pulangan sebanyak RM18,000 (lapan belas ribu ringgit Malaysia) dalam masa 5 tahun berkenaan.

Di sisi Islam pelaburan seperti ini adalah harus (bergantung kepada akad atau perjanjian contoh sewaan). Ia bukan riba (walaupun bayaran pulangan telah ditetapkan seperti sekiranya anda sewakan rumah, memang penyewa akan bayar secara tetap bulan-bulan). Kembali kepada syarikat tadi, mungkin mereka telah ada ikatan kontrak sewaan daripada pihak ketiga, dan oleh kerana kekurangan modal (seperti modal untuk membina rumah sewa) maka mereka pinjam dari anda dan menjanjikan pulangan hasil bayaran sewa rumah itu tadi. Ia sesuatu yang jelas dan tidak pula mengandungi unsur gharar.

Kesimpulan
Memang tidak ada halangan untuk melakukan perniagaan, pelaburan yang sihat asalkan ianya dibenarkan dan memenuhi kehendak syarak. Cuma perlu ada perasaan berhati-hati dan berwaspada. Tidak terlalu asyik hingga lupa kepada Allah (tanggungjawab agama dan sosial). Tidak juga melanggari had dan peraturan yang telah ditetapkan dan dipersetujui terlebih dahulu (sebagai contoh peraturan pegawai awam dll). Janganlah disebabkan terlalu teruja untuk jadi kaya fizikal yang lebih berbentuk material, kita terlupa bahawa menjadi kewajipan juga untuk mencari dan memiliki kekayaan jiwa (ilmu, intelek, rohani dll). Bahkan kekayaan jiwa itulah yang lebih utama.

Wallahu aklam.

Advertisements

One thought on “Teruja jadi kaya

  1. Pingback: Penjawat awam dilarang terjebak skim cepat kaya « IbnRajab Online

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s