Fidyah

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Fidyah ialah memberi makan kepada orang-orang miskin dengan satu cupak makanan asasi untuk setiap satu hari puasa Ramadhan yang ditinggalkan kerana sebab-sebab yang tertentu. Fidyah juga adalah denda yang dikenakan ke atas seseorang kerana melewatkan puasa ganti sehingga masuk Ramadhan yang seterusnya.

Sebab fidyah
1. Orang yang terlalu tua atau orang sakit yang tiada harapan sembuh
Mereka tidak perlu menggantikan puasa, tetapi membayar fidyah satu cupak makanan asasi bagi setiap hari yang ditinggalkan.

2. Perempuan hamil atau menyusukan anak
Sekiranya seorang ibu yang sedang mengandung atau sedang menyusukan anak meninggalkan puasanya kerana bimbang mudharat ke atas dirinya, wajib atasnya qadha’ sahaja. Manakala jika ia bimbang mudharat ke atas dirinya dan anaknya (seperti keguguran atau kekurangan air susu) maka wajib atasnya qadha’ dan bayar fidyah. Begitu juga sekiranya ia bimbang mudharat hanya kepada anaknya, ia juga perlu qadha’ dan bayar fidyah.

3. Orang yang meninggal dunia
Bagi mereka yang meninggalkan dunia tetapi masih belum habis menggantikan puasanya maka hendaklah disempurnakan dengan bayaran fidyah mengikut baki hari yang belum digantikan.

4. Melambatkan ganti puasa (kerana haid atau nifas)
Bagi mereka yang tidak sempat habis puasa ganti (dengan sengaja atau berlengah-lengah) sehingga masuk Ramadhan tahun berikutnya maka wajib bayar fidyah serta wajib ganti puasa tadi selepas Ramadhan.

Kiraan fidyah
fidyah akan bertambah mengikut tahun tetapi puasa tidak bertambah. Sebagai contoh, seorang wanita yang tidak pernah ganti puasanya (yang ditinggalkan kerana haid sebanyak 7 hari dalam bulan Ramdhan setiap tahun) selama 3 tahun berturut-turut, dan tidak pernah pula membayar fidyah, maka jumlah puasa yang perlu diganti (qadha) adalah 21 (7X3) hari dan fidyah yang perlu dibayar berjumlah 42 (21+14+7). 21 itu untuk fidyah tahun pertama (7×3), 14 itu untuk fidyah tahun kedua (7×2) dan 7 itu untuk tahun lepas (7×1).

Klik di sini untuk membantu anda mengira fidyah secara online.

Kadar fidyah
Kadar fidyah adalah secupak, iaitu 1/4 gantang. Segantang beras itu pula adalah nisab zakat. Maka fidyah ditentukan dengan kadar 1/4 daripada nisab zakat bagi satu-satu tahun hijrah. Sebagai contoh nisab zakat tahun ini ialah RM7.20 maka kadar fidyah adalah RM1.80

Masa bayar fidyah
Fidyah sepatutnya dibayar setiap hari yang tidak puasa. Iaitu kalau seorang itu tidak puasa hari ini, maka sepatutnya ia dibayar hari ini (Iaitu keadaan orang tua atau orang sakit yang tiada harapan sembuh atau perempuan mengandung atau menyusukan anak). Tetapi boleh juga jika ia dibayar sebelum solat sunat hariraya aidil fitri kerana ia lebih menggembirakan si penerimanya untuk menyambut hari raya.

Begitu juga bagi yang tidak sempat ganti puasa. Seeloknya apabila masuk Ramadhan ia membayar mengikut jumlah sepatutnya dia ganti puasa. Tetapi sekiranya ia tidak bayar fidyah itu, maka fidyahnya akan bertambah pada tahun hadapan. Begitulah seterusnya seperti kiraan di atas. Sebaliknya, kalau ia bayar fidyah setiap tahun untuk jumlah puasa yang tidak dihabiskan itu, maka fidyahnya tidaklah digandakan. Maksudnya sekiranya jumlah ganti puasa itu 21 maka fidyah pun 21 (untuk tiga tahun tidak ganti puasa tetapi bayar fidyah setiap Ramadhan).

Wallahu aklam..

Rujukan: Kitab al-Iqna’. Jilid 1. Cetakan 1994 muka surat 488 dan Kitab Fiqh al-Manhaji. Jilid 2 muka surat 94. Juga laman web e-Zakat

5 thoughts on “Fidyah

  1. :-) 5 September 2011 / 12:09 AM

    Salam.. Kirany fidyah perlu dibyr dlm bulan ramadhan?

  2. ibnrajab 24 November 2012 / 11:25 AM

    bayar bulan ramadhan dpt byk pahala

  3. Aika Addin Etiqaz 30 Jun 2016 / 11:43 AM

    Salam. Sy ingin byr secara online tetapi negeri sy tiada zakat fidyah. jd dimana sy harus membayarnya?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s