Baca Quran

Bismillahirrahmanirrahim

Di bulan Ramadhan yang mulia ini, kita digalakkan memperbanyakkan bacaan al-Quran. Mafhum pesanan Nabi SAW bahawa setiap huruf al-Quran itu akan diberikan 10 pahala. Pahala adalah balasan baik yang Allah sediakan kepada manusia di akhirat. Dia perlu diusaha dan dikumpul di dunia agar akhirat seseorang akan menjadi selamat.

Pesan Nabi “Bukannya Alif Laam Mim itu satu huruf, tetapi Alif itu satu huruf, Laam itu satu huruf dan Mim itu satu huruf”. Maksudnya sekiranya kita membaca awal surah al-Baqarah itu kita telah memperolehi 30 pahala. Kalau kita membaca awal surah al-fatihah iaitu “Bismillahirrahmanirrahim” yang mengandungi 19 huruf itu, kita akan perolehi 190 pahala. Begitulah seterusnya.

Ditambahkan pula pada bulan Ramadhan yang Allah sengaja sediakan bagi umat Nabi Muhammad SAW. Pada bulan ini, setiap amalan akan diberikan ganjaran pahala yang berlipat kali gandanya. Perkara sunat akan diberikan nilai pahala amalan wajib. Yang wajib pula akan digandakan 70. Umrah akan dinilai pahala ibadah Haji. Sedekah akan nilai pahala Zakat dan sebagainya. Malah Allah memberikan kurniaan (pahala) kepada hamba-hambaNya mengikut kesukaanNya. Asalkan si hamba itu ikhlas semata-mata keranaNya.

Di bulan Ramadhan yang mulia ini, elok kita merancang untuk (paling kurang) khatam baca al-Quran. Walaupun sekali. Kalau tidak dapat secara individu, boleh dilakukan secara berkumpulan iaitu dengan bertadarrus al-Quran. Ia boleh dilakukan di masjid atau surau. Di rumah. Ataupun di pejabat semasa rehat tengahari. Di mana-mana sahaja. Orang kata di mana ada kemahuan, di situ Allah tunjukkan jalan.

Sekiranya anda mampu membaca secara individu. Elok sekiranya anda merancang untuk habiskan satu juzuk dalam sehari. Dalam masa sebulan ini (30) hari, anda dapat khatam sekali. Dalam satu juzuk al-Quran (Rasm Uthmani) itu terbahagi kepada 8 rubu’ (cadangan tempat berhenti). Dalam sehari pula anda solat 5 waktu. Selepas solat subuh, elok anda habiskan 3 rubu’. Kemudian disusuli 2 rubu’ selepas solat zohor dan 1 rubu’ selepas asar (kerana mungkin anda telah terasa sedikit penat).

Selepas solat maghrib, mungkin anda boleh baca 1 rubu’ lagi kerana masa yang ada sangat terhad (selepas berbuka dan bersiap-siap pula untuk solat isyak dan tarawih). Selepas solat tarawih, ambil masa sedikit lagi untuk menghabiskan 1 rubu’. Kini anda telah sempurnakan satu juzuk dalam kiraan (3+2+1+1+1) rubu’.

Sekiranya anda berazam untuk khatam al-Quran pada malam 27 Ramadhan (kerana ada sebahagian ulama berpendapat ia adalah malam lailatul qadr). Maka untuk 10 hari pertama bermula hari 1-10 Ramadhan anda hendaklah habiskan 11 juzuk. Caranya ialah anda perlu baca sehingga juzuk ke-2 pada hari pertama puasa. Maksudnya jika anda puasa hari ke-3, anda sedang menghabiskan juzuk ke-4. Begitulah seterusnya sehingga hari 10.

Apabila masuk hari 11, anda perlu baca dua juzuk. Iaitu anda perlu berada pada juzuk ke-13. Seterusnya apabila hari ke-12 puasa anda sedang membaca juzuk ke-14. Begitulah seterusnya sehingga hari 20. Apabila masuk hari 21, anda juga perlu baca dua juzuk. Iaitu anda perlu membaca sehingga juzuk ke-24. Hari 22 anda sedang membaca juzuk 25. Dan seterusnya sehingga hari 27 anda habiskan membaca kesemua 30 juzuk.

Semoga azam kita untuk khatam al-Quran walaupun sekali pada Ramadhan kali ini akan kesampaian. Kalaupun tidak dapat khatam seawal 27 Ramadhan, paling kurang malam raya itu kita khatam juga. Tetapi, sekiranya kita dapat khatam awal, mungkin ada rasa lebih bahagia sedikit. Pengalaman ini perlu kita usahakan selagi peluang dan hayat masih dikandung badan. Kata Sayyid Qutb “Kehidupan di bawah naungan al-Quran itu, suatu nikmat yang tidak dapat dirasai kecuali oleh mereka yang telah merasainya”.

Ini adalah nasihat untuk diri sendiri. Wallahu aklam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. Trackback: Salam Ramadhan 1432H « IbnRajab Online

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: