Shortcut

Assalamu’alaikum wbt

Pada kesempatan ini insyaAllah ana akan jawab soalan beberapa orang rakan berkenaan dengan kemahiran komputer. Tujuannya adalah semata-mata ingin berkongsi ilmu yang Allah berikan. Walaupun sedikit. InsyaAllah ada orang yang akan memanfaatkannya. Walaupun mungkin ada (otai-otai komputer) rasa ilmu ini terlalu kecil.

Ada rakan-rakan bertanya: Bagaimana menulis 22 x 3 log10 atau menulis perkataan al-cAlamīn? Mungkin ada sesetengah orang dia menjawab: senang je, ada software. Install dan hanya gunakannya sahaja. Tapi ana secara peribadi tak pernah jumpa software (yang dimaksudkan) itu. Mungkin lebih tepat, sebab ana tak suka cari (atau beli) software kot (melainkan software yg datang bersama komputer).

Bagi ana, selagi kita boleh buat sesuatu secara sendiri, kenapa kita perlukan software orang lain. Pada ana, software sebenarnya mengajar seseorang malas berfikir. Setiap perkara disediakan dengan mudah. Kita hanya install dan gunakannya (tanpa susah2 berfikir). Falsafah hidup sebeginilah yang (sebenarnya) akan merosakkan jati diri kita sebagai manusia istimewa. Yang Allah ciptakan lengkap dengan akal fikiran dan menggesa pula manusia agar sentiasa berfikir. Bila ada software (walaupun untuk selesaikan masalah mudah seperti virus) maka keistimewaan kita (iaitu otak) langsung dilupakan terus.

Bagi orang yang mencipta software, ia adalah suatu kerja yang sangat baik lagi murni. Menyenangkan orang lain. Memudahkan sesama manusia ini memang digalakkan dalam agama. Cuma apa yang perlu diingati adalah, adakah kita? Adakah kita ini yang memudahkan manusia tersebut ataupun kita sekadar cari perkara-perkara mudah sahaja? Cari software. Kita hanya guna saja!

Untuk tujuan mencipta (kalaupun tidak software) kemudahan untuk diri sendiri tanpa menghabiskan nilai wang ringgit (atau mungkin lebih tepat lagi jatidiri) anda maka sukacitanya dikongsikan kemahiran ini. (juga kemahiran-kemahiran yang ana kongsikan terdahulu, termasuklah cara menangani virus tanpa antivirus yang mendapat kutukan ramai itu). Ia adalah suatu percubaan untuk memudahkan diri sendiri sebenarnya, disamping mencari sesuatu daripada Yang Maha Pencipta (berbentuk habuan akhirat) sekiranya ada pihak yang ingin (berkongsi) membaca, menggunakan atau sehingga menyampaikan pula kepada yang lain. Dalam bentuk perkongsian, bukan merendah-rendahkan.

Cara melakukannya mudah saja. Gunakan shortcut (yang telah tersedia bersama software Microsoft Word anda, bukannya software berasingan). Jadi, untuk menghasilkan kuasa 2 itu (22) anda highlightkan nombor 2 yang kedua kemudian tekan Ctrl+Shift+(butang +/=). Iaitu tekan butang Ctrl kemudian ditekantambah (tanpa melepas butang yang pertama) butang Shift kemudian tambah butang (+/=). Samalah juga untuk hasilkan c pada perkataan cAlamīn. Manakala untuk menghasilkan nombor 10 pada log10, anda highlightkan no 10 itu kemudian tekan Ctrl+(butang +/=). Jadi, untuk meletakkan sesuatu byte (samada no atau abjad) di atas, anda guna Ctrl+Shift+(butang +/=), sebaliknya untuk meletakkanya di bawah, guna Ctrl+(butang +/=) sahaja tanpa butang Shift. Itulah yang dimaksudkan dengan penggunaan ‘shortcut’ di sini.

Itu adalah sebahagian shortcut yang disediakan oleh software (MS Word atau Office secara keseluruhannya). Ia (kewujudannya) diketahui oleh kebanyakkan pengguna yang suka explore (belek-belek sebelum atau semasa menggunakan, atau mungkin mengikuti kursus menggunakan) sesuatu software seperti MS Word ini. Sebaliknya, untuk lebih memudahkan anda dalam proses menaip (tesis atau perkara-perkara yang memerlukan simbol) anda perlu wujudkan pelbagai shortcut anda sendiri. Yang mengetahuinya adalah anda seorang sahaja atau mereka yang anda beritahu. Ia juga hanya boleh digunakan menerusi komputer anda dan perlu diwujudkan semula setelah anda ingin menggunakan komputer baru. Kecuali anda copy fail normal.dot (atau normal.dotm) kemudian pastekan ke komputer baru itu.

Sebagai contoh, MS Word tidak menyediakan shortcut untuk memudahkan anda menulis huruf ī pada perkataan al-cAlamīn itu. Jadi anda perlu buatkan shortcut untuknya. Kalau kerja mudah, anda cari sahaja ī dan masukkannya ke dalam Word menggunakan ‘symbol’. Tetapi itu sangat membosankan kerana setiap kali anda perlukannya, anda perlu cari dalam ‘symbol’. Selain ia sangat memenatkan anda. Lebih baik anda buat shortcut untuknya.

Untuk mencipta shortcut, apabila anda berada dalam Word, ambil menu insert, kemudian ‘symbol’. Pada paparan itu, pilihlah mana-mana symbol yang anda selalu guna, kemudian tekan butang ‘shortcut’ (yang terletak di bawah sebelah kiri). Apabila paparan seterusnya keluar, anda hanya perlu tekan butang-butang shortcut (anda sendiri) spt contoh crtl+Shift+(apa2 huruf). Pastikan tiada pertindanan yang berlaku kepada shortcut yang baru anda wujudkan itu. Iaitu satu shortcut yang sama untuk dua symbol yang berbeza. Anda boleh tukar-tukar samada nak guna ctrl+Shift atau Ctrl+Alt bagi shortcut pilihan anda.

Semoga ilmu ini memanfaatkan anda. Wallahu aklam.

Advertisements

One thought on “Shortcut

  1. Assalaamu’alaikum; baijan… masyaAllah apka artikel buhut acha… Allah swt ap ko jaza khair dey.

    IbnRajab: insyaAllah.. bohot2 syukria.. tum mey acha dost hey.. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s