Bahasa ahli syurga

Bismillahirrahmanirrahim

Tidak ada nas yang benar-benar sahih menyatakan bahawa bahasa Arab adalah bahasa yang digunakan oleh ahli syurga. Tiada nas al-Quran ataupun hadith yang mutawatir. Yang ada hanyalah sebuah hadith masyhur (tetapi sangat diragui kesahihannya) daripada Rasulullah SAW bermaksud “Kasihilah Arab kerana tiga; kerana aku adalah Arab, al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab dan bahasa ahli syurga adalah bahasa Arab“. Hadith ini diriwayatkan oleh al-Tabraniy, dan al-Baihaqiy di dalam bab ‘cabang iman’. Sanad terakhir dikatakan berakhir kepada Ibn Abbas ra. Sanad yang lain pula berakhir kepada Abu Hurairah ra.

Ibn al-Jauziy menyatakan bahawa ia adalah hadith maudhu’ (ciptaan manusia kemudian disandarkan kepada Rasulullah SAW). Pendapat ini disokong oleh al-Zahabiy dan juga al-Albaniy. (silsalah al-dhaifah: no. 160). Al-thaalubiy menegaskan bahawa ia adalah hadith yang tidak ada asal usulnya (daripada Rasulullah SAW). Pendapat ini disokong pula oleh pakar hadith Ibn Hibban (Iqtidha al-Sirat al-Mustaqim 1/158).

Kesimpulannya, memang tidak ada nas betul-betul sahih yang menyatakan bahasa ahli syurga adalah bahasa Arab. Oleh yang demikian, tidak sepatutnya pelbagai pihak menggembar-gemburkan hadith masyhur tersebut sebaliknya serahlah perkara ini kepada Allah. Persoalan ini pernah ditanyakan kepada syikeh Islam Ibn Taimiyyah, lalu beliau menjawab bahawa semua yang berkaitan dengan isu ini (bahasa arab bahasa ahli syurga) adalah tidak berasas. Tidak ada satu hujjah (dalil) yang benar-benar menyakinkan.

Wallahu aklam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s