Kemudahan IT UKM

Assalamu’alaikum wbt

Bagi siapa-siapa yang ingin jadi student UKM, atau yang dah lama jadi student UKM. Hari ni ana nak kongsi satu pengalaman menghantar komputer ‘notebook’ untuk diservis secara percuma. Apabila anda menghadapi masalah dengan komputer, usahlah pening-pening kepala untuk betulkan sendiri. Maksud ana jika melibatkan installer yang macam-macam dan dahsyat-dahsyat. Hantar sahaja komputer anda itu ke Pusat Komputer UKM.

Ianya terletak bersebelahan Fakulti Pendidikan (seberang jalan). Bangunannya bernama ‘Pusat Teknologi Maklumat’. Dari Masjid UKM, anda jalan terus dan ambil simpang (kanan) yang kedua. Jalan terus sehingga anda jumpa fakulti pendidikan dan sebelahnya pusat teknologi maklumat. Kat situ (masuk ofis dia) anda dikehendaki mengisi satu borang dengan menyatakan kerja-kerja yang perlu dilakukan ke atas komputer anda.

Segala perisian (software) adalah menggunakan lesen UKM dan sah disisi undang-undang Malaysia ataupun antarabangsa. maksudnya, sekiranya anda nak update software micfrosoft (Windows ataupun Office) melalui internet pun tak ada masalah kerana ia adalah sah dan berlesen.

Anda boleh minta apa sahaja software untuk tujuan pembelajaran anda di UKM, samada untuk buat analisa tesis seperti software SPSS, atau software Grafic seperti Authorware, Media, Movie Maker, ataupun software kejuruteraan seperti AutoCAD, lukisan geometry dan sebagainya.

Selain itu, bagi yang minat antivirus, mereka juga akan installkannya untuk anda. Kata pegawai kat situ yang sangat mesra “Nak minta kita tolong formatkan komputer kemudian isikan program-program pun boleh”.

Semua perkhidmatan adalah percuma. Ia sudah termasuk dalam yuran kemudahan yang dibayar kepada UKM di awal pendaftaran setiap semester.

Sekian, sekadar perkongsian.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: