Tabung Kebajikan

Bismillahirrahmanirrahim

Cuba anda bayangkan, kalau setiap orang daripada kita mempunyai tabung kebajikannya tersendiri. Sesuatu yang baik bukan? Jika ada orang dipertengahan jalan, tiba-tiba meminta sedekah, maka kita dengan senang hati dapat menghulurkan sepuluh sen dua. Kalau ada mana-mana masjid nak buat ubahsuai (renovation) dan memerlukan bantuan, maka kita dapat sertai sepuluh dua. Walau apa sahaja bentuk kebajikan kepada orang lain, atau apa yang dinamakan sebagai kebajikan sosial, kita pasti susah untuk ketinggalan.

Kalau ikut syariat Islam, kita diwajibkan berzakat, iaitu mengeluarkan sebahagian kecil daripada harta atau pendapatan kepada beberapa golongan tertentu setelah duit atau harta kita itu mencapai nisab (tahap) yang tertentu. Kalau berdasarkan nisab zakat bagi negeri Kelantan tahun 2008 iaitu RM7788.00. Siapa yang ada simpanan, atau pendapatan bersih yang lebih daripada itu maka wajib keluarkan zakat. Tak bayar zakat berdosa hukumnya.

Tetapi sekiranya pendapatan bulanan kita tak mencapai nisab zakat, apakah kita rasa selesa untuk sentiasa ketinggalan dalam berbuat kebajikan? Tentu tidak ada seorang (mukmin) pun yang ingin ketinggalan di dalam mengejar pahala (bekalan) untuk dituai di akhirat sana. Termasuklah mereka yang berpendapatan rendah.

Oleh yang demikian, kalau kita boleh wujudkan satu tabung kebajikan peribadi. Setiap kali dapat gaji, maka peruntukkanlah 2.5% (kalau ikut ini adalah nisab zakat) daripada gaji itu untuk dimasukkan ke dalam tabung kebajikan. Sebagai contoh, orang yang bergaji RM1000 maka dia perlu masukkan sebanyak RM25 ke dalam tabung peribadinya. Kalau gajinya RM500 maka keluarkanlah ke jalan Allah (melalui tabung kebajikan tersebut) sebanyak RM12.50. Begitulah seterusnya. Maka sesiapapun boleh merasai nikmat berbuat kebajikan berbentuk bantuan kewangan ini.

Hari ini orang sentiasa ingin lari daripada memberi bantuan kepada yang memerlukan. Mereka lebih suka menghina mereka yang meminta-minta dengan pelbagai label, daripada memikirkan apakah sumbangan yang perlu mereka lakukan bagi mencegah sifat suka meminta sedekah dalam kalangan masyarakat. Kata sesetangah “mereka ini bukannya miskin, ada sindiket ni”. Dan yang lain pula mencemuh “… nampak macam sihat tubuh badan, pergilah cari kerja, jangan asyik meminta-minta, mencemarkan aje!”

Begitu juga ada beberapa pihak lagi mengidamkan sebuah negara berkebajikan. Kata mereka seperti negara US, UK dan beberapa negara maju (pada penilaian mereka sendiri). Kadang-kadang, batch making yang dibuat itu tidak kepada yang ada nama Islam pun, tidak kepada negara Islam atau bekas negara Islam di bawah kepimpinan khalifah Islam suatu ketika dahulu. Mereka lebih suka mengetengahkan bahawa orang Islam ini tidak mampu. Negara orang Islam bukan negara kebajikan sebaliknya mereka lah yang memerlukan kebajikan. Subhannallah.

Semua orang sedia maklum bahawa sesebuah negara dibentuk oleh ahli-ahli warganegaranya. Jikalau setiap ahli sesebuah masyarakat itu memilih untuk memberi kebajikan maka akan lahirlah sebuah negara berkebajikan. Kalau setiap (kebanyakkan) rakyat sangat memerlukan maka negara itu adalah termasuk kategori negara dunia ketiga (miskin).

Macamana nak memberi sekiranya kita tidak ada (kemahiran dan niat) untuk memberi. Atau kita memang tidak ‘ada’ benda yang hendak diberi. Pepatah Arab mengatakan “Seseorang yang tidak ada, tidak boleh memberi.” Niat untuk memberi itu dilihat kepada tindakan. Tindakan orang yang berjaya adalah sesuatu yang realiti. Nampak pada mata kasar. Dilakukan dengan sedar, bukannya di bawah sedar.

Kebiasaannya orang Islam memberi sedekah di bawah sedar. Kalau kebetulan pada masa itu ada duit lebih (baki berbentuk 1 sen, 10 sen daripada membeli belah) maka mereka bersedekah. Sebab itu apabila terserempak sahaja dengan peminta sedekah (atau peminta sedekah bertandang ke rumah pun) mereka mencari seribu satu alasan untuk tidak memberi. Tidak cukup dengan itu, siap berburuk sangka dan memfitnah itu ini kepada saudara seagama.

Cuba umat Islam belajar daripada pensyariatan zakat. Kalau zakat mereka akan keluarkan dengan disertakan niat, akad dan sebangainya. Cukup teratur. Aplikasikanlah yang sama dengan sedekah. Bezanya zakat diberikan kepada asnafnya (kumpulan) yang tertentu manakala sedekah diberikan kepada sesiapa sahaja.

Dengan adanya sebuah tabung kebajikan masing-masing. Maka senanglah sedekah dikeluarkan. Dan ia suatu yang terancang. Dengan niat dari awal hari gaji lagi untuk berbuat kebajikan kerana Allah. Cuma menunggu masanya sahaja. Apabila ada peluang memberi, maka berilah dan bila balik rumah, buat claim dengan tabung kebajikan tersebut.

Dan cuba bayangkan kalau sudah sepuluh bulan tabung kebajikan kita diisi dan tidak ada rezeki (peluang) lagi untuk memberi (kecuali tabung masjid pada hari jumaat sahaja). Sudah tentu tabung kita itu akan menjadi kuat juga dan dapat berbuat kebajikan yang dahsyat juga. Apa pun bentuk kebajikan, kita pasti dapat menghulurkan (menyertainya).

Yakin lah, sekiranya setiap umat Islam ada hati ingin menolong saudaranya (dengan perancangan yang rapi dan strategik) yang lain, maka tidak mustahil pada saat itu Allah akan memberikan pertolongan kepada umat Islam seluruhnya. Pada masa itu, umat Islam menjadi kuat, tidak lagi ditindas di mana-mana seperti hari ini. Yakin lah bahawa setiap kita perlu berjuang. Dan jangan perlekehkan usaha mewujudkan tabung kebajikan di rumah untuk diri masing-masing adalah suatu usaha besar yang digajarkan pahala oleh Allah dan dijanjikan keberkatan dunia akirat. Tidak itu sahaja, mungkin suatu kemenagan bagi umat Islam pada masa yang sama. Kerana umat Islam masing-masing ada hati ingin menolong sesama mereka walaupun pada masa sama mereka juga sebenarnya memerlukan pertolongan.

Kita mesti ingat satu kisah sahabat nabi yang masyhur di dalam menjelaskan perkara ini. Mereka bertiga adalah mangsa sebuah peperangan dan berada di ambang kematian. Masing-masing berada dalam keadaan yang sangat dahaga. Apabila sahabat pertama ingin meneguk air, terdengar di telinganya sahabatnya yang lain meminta air. Lalu diminta air itu diberikan kepada sahabatnya (yang pada padangannya sangat memerlukan). Begitulah apabila sahabat kedua ingin meneguk air, terdengar sahabatnya yang ketiga meminta air. Maka diminta agar diberikan dahulu air itu kepadanya. Apabila sampai kepada sahabat yang ketiga, didapati ia telah meninggal dunia. Lalu dikejarkan air kepada sahabat yang kedua, juga telah meninggal dunia. Seterusnya kepada sahabat yang mula-mula itu tadi, pun telah didapati baru sahaja menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Itulah pengorbanan seorang mukmin yang berada dalam keadaan perlu, tetapi lebih mengutamakan ‘keperluan’ sahabat seagamanya yang lain.

Berbalik kepada soal kebajikan tadi. Jangan kita asyik fikirkan apa kebajikan yang negara atau orang lain berikan kepada kita, sebaliknya, fikir dan bertindaklah terlebih dahulu untuk menghulurkan kebajikan kepada orang lain. Walaupun kita sebenarnya berada dalam situasi ‘perlu’. Kerana sebenarnya “tidak ada orang yang lebih kaya daripada seseorang yang kaya jiwanya”.

Wallahu aklam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. en_me
    Jan 22, 2009 @ 15:14:23

    salam abang ittewww.. thanx for d good info

    IbnRajab: okss

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: