Tinggi ilmu vs rendah akal

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Ana nak kongsi satu email yang di’foward’kan oleh seorang rakan melalui yahoo group. Email berkenaan mengandungi satu pengamatan atau kekecewaan daripada seorang rakyat Malaysia yang tidak setuju dengan kempen boikot restoran KFC. Dakwanya, ramai dalam kalangan bloggers menyokong perbuatan memboikot dan mengatakan syarikat KFC Malaysia juga memberi saham dalam mengkayakan KFC seterusnya menguatkan lagi ekonomi Israel itu tidak betul dan fitnah semata-mata.

Dakwanya lagi, dalam nada yang agak berlapik (bla bla bla.. maaf lah kerana terpaksa menggunakan bahasa kesat… bla bal bla bla) bahawa perbuatan memboikot ini memang patut. Tetapi tidak patut ke atas KFC yang pada hemat dan kajiannya mengatakan KFC Malaysia itu dan ini, yang padanya tidak menyumbang ke arah kekuatan ekonomi KFC dan tidak membantu kekuatan ekonomi Israel dan Yahudi. Beliau dengan perasaan penuh geram melemparkan tuduhan meliar dan mencemuh para ustaz dan imam-imam masjid yang turut sama menggesa perbuatan boikot KFC melalui kuliah-kuliah agama dan sesi ceramah umum. Katanya, dengan adanya para ustaz dan imam sebeginilah maka rosak agama dan imej Islam makin tidak dihormati.

Wow! hebat sekali dapatan kajian dan menarik sekali cara tulisan artikel dalam email berkenaan.

Tidak dapat dinafikan ada semacam rasa geli hati juga ana bila baca email berkenaan. Bukan apa si penulis ni rasa bangga sangatlah dengan ketinggian ilmu dan pengetahuannya sehingga ilmunya membenarkannya mengutuk ustaz-ustaz (maybe macam ana) dan pak-pak imam (maybe imam di hujung kampung) yang bertungkus lumus iklankan boikot KFC.

Tinggi sangatlah ilmu dan pengetahuan dia yang tahu siapa CEO KFC Malaysia. Kelakar betul. Pastu tahu pula ayam KFC Malaysia confirm halal. Dan KFC Malaysia tak macam KFC US yang menyalurkan dana kepada Israel. Alahai dalamnya ilmu pengetahuan keduniaan mamak ni. Kita yang membaca pun rasa terpegun dan tabik spring dengan luahan rasa berlapiknya itu. Lalu paling tidak kita akan diam (seterusnya maybe ada rasa nak makan KFC Malaysia lagi).

Sepupu ana pengurus besar salah satu KFC di Malaysia. Tapi ana tak lah marahkan ustaz-ustaz dan para imam tu yg nak boikot KFC. Semua orang ada pendapat masing-masing. Bahkan Kerajaan kita termasuk semua parti-pati yang ada, termasuk NGO menggesa rakyat agar memboikot. Dalam khutbah ana dengar gesaan memboikot barangan US, dan apa-apa yang mendorong kepada kekuatan ekonomi Yahudi dan Israel.

Kalau pasal kerja, peluang pekerjaan dan mencari kekayaan. Wujudkanlah satu produk Islam. Orang-orang kaya sebagaimana yang tuan email itu agung-agungkan boleh main peranan. Kalau rasa-rasa ianya dah wujud, perbanyakkan, perkayakan dan perhebatkan. Media boleh main peranan. KFC itu pun famous antara sebabnya adalah media juga. Selain itu, kita secara individu ini, sokong dan perlu rasa best, rasa lazat dan rasa hebat mengguna atau makan produk orang Islam. Buang jauh-jauh perasaan hebat makan fast food omputih itu.

Takan pasal kerja, nak cari rezeki maka terpaksa buat apa sahaja tanpa berkira. Yang orang Islam beli KFC, naik turun mahkamah utk dapatkan semua saham KFC tu siapa yang suruh? Kalau bukan nafsu dunia yang kononnya nak jadi kaya. Kaya harta tapi miskin jiwa. Konon tinggi ilmu pengetahuan. Adakah dengan membaca bismillah ketika nak jual arak atau nak minum arak sudah menjadikan arak itu halal? tingginya ilmu dan kajian kamu!

Pandai pula bagitau KFC Malaysia tak macam KFC US yng banyak menyumbang kepada Israel. Kenapa sampai terpaksa gantung gambar (orang itu saja yang ana confirm dia bukan orang Islam) di tengah-tengah restoran KFC? Ana tak nampak lagi lah gambar jutawan muslim yang nak jadikan bisnes KFC tu lebih islamik ada di mana-mana restoran KFC? Kenapa? Takut kena saman sebab tak gantung gambar dia yang itu? Atau saja nak tarik perhatian dan ada rasa mengagung orang itu? Itukah yang menggambarkan ketinggian ilmu dan kedalaman kajian? Bila tiba musim krismas pula, terpaksa buat aneka decoration di sekeliling pasu bunga yang ditanam padanya sepokok krismas. Secara tak langsung, semua orang Islam yang datang makan KFC pada 25 Disember setiap tahun itu menggambarkan apa?

Setiap gerak geri orang bukan Islam, akan menterjemahkan ayat alquran “tidak akan redha kepada kamu, kaum yahudi dan nasrani melainkan setelah kamu mengikuti agama (cara hidup) mereka”. Ana rasa tidak ada fakta yang terlebih sahih daripada al-Quran. Kalau kita tidak prihatin, dan bersekongkol pula, seterusnya bila ada pihak yang sahut cabaran Kerajaan untuk memboikot, kita naik angin dan marah-marah? Siap kutuk orang-orang agama lagi. Apakah petanda tingkatan iman kita ini? Lebih tebal dari kulit bawang?

Ana secara peribadi ada juga tertanya-tanya, kenapalah suka sangat makan ayam? Mana lebih tinggi protien ayam berbading protien makanan laut? Bukankan sumber protien lebih terbukti mencerdikkan manusia? Kenapa kedai-kedai makanan segera tak banyak dan tak glamourkan makanan laut? tidak ada jenama udang dari canada. Tidak ada jenama komersial ketam dari australia. Tiba-tiba ada saja ayam dari kentucky tu? Ada hotdog (Anjing panas) lagi. Burger. Bukankah semua itu produk-produk yang berasaskan makanan haiwan darat yang nak kena sembelih?

Orang Islam boleh ke makan binatang-binatang itu semua kalau tak sembelih? Tapi kalau ikan, sotong, udang dan ketam, adakah pula syarat sembelihnya? Kenapa tak fikir, kenapa mereka tak majukan yang ini? Satu lagi boleh jamin kah KFC Malaysia terutama yang dibuka di kawasan-kawasan majoriti bukan Islam (lebih 80%) contoh kat sabah atau sarawak tu cari ayam halal? paling halal? maksudnya paling anda yakin benar-benar ia bersumberkan ayam yang disembelih secara halal? Kemudian diperlahapkan oleh anak2 bangsa Islam di sana.

Amboi buat pula bandingan KFC Malaysia salurkan jutaan ringgit kepada rakyat Palestin. Entah-entah bayaran royalti jenama KFC itu lebih banyak daripada yang disalurkan ke Palestin. Buat bandingan pula dengan pak-pak imam yang mampu bagi RM5 je. Pada ana itu dah banyak. Ana rasa ramai lagi yang dermakan hanya 50sen atau RM1 atau RM2 je. Nasib tuan email tu tak sebut dan hinakannya dalam artikel ilmiahnya itu.

Dia tak pula bandingkan (daripada persepsi dosa pahala dalam Islam) antara seorang kafir yang bina jambatan emas di hadapan sebuah masjid dengan seorang hamba Allah yang berkaki ayam sahaja masuk masjid, solat dengan khusyuk dan patuh segala ajaran Allah? Siapa masuk syurga?  Bangga sangat dengan angka. Sedangkan dalam surah al-Mulk ayat 2, Allah tak bangga langsung dengan angka. Bahkan Allah gesa kita umat Islam agar ada kualiti. Angka yang besar tak penting kalau macam buih di lautan! Perang Badar membuktikan beza angka dengan kualiti.

Dua tiga hari lepas, ana bersama seorang rakan tinjau-tinjau pantai irama Bachok. Berekriasi sambil-sambil tu makan udang, sotong yang digoreng celup tepung. Kata rakan ana “best juga, dan kreatif orang kelantan ya?”. Ana jawab “kalau ada restoran KFC kat area ni, mak cik (sambil jari menunjukkan kepada seorang pekedai tengah goreng produk-produk makanan lautnya) tu gulong tikar…”.

Siapa yang memusnahkan impian orang Islam? Siapa yang membawa masuk jenama orang bukan Islam kemudian mengislamkan produk tersebut demi menjatuhkan dan merendahkan kreativiti orang Islam? Mungkin bukan niat begitu tapi itulah realiti. Kalau ikhlas nak majukan Islam, nak meriahkan ekonomi Islam, jihad ekonomi, jihad bisnes atau apa saja, kenapa asasnya adalah produk yg diimport? Terutama dari tamadun bukan Islam? Kita yang belajar tinggi-tinggi tak pernah ambil subjek tamadun islam kah? Adakah matapelajaran itu diwujudkan untuk suka-suka saja kah? utk kenal Ibn Sina, Ibn Batutah itu aje kah?

Kesimpulan
Janganlah kita terlalu berdabik dada dengan ilmu dan pengetahuan keduniaan yang sedikit. Dengan beberapa fakta nombor dan angka yang besar-besar maka melayakkan kita memperlekeh para ustaz, para imam dan ahli agama yang lain. Ana teringat satu kata-kata seorang bekas paderi yang telah diberikah hidayah oleh Allah berkata “Semasa aku jadi paderi dulu, tak pernah jejak kaki kelas ke belakang kapal terbang untuk duduk di seat kelas ekonomi. Jarang-jarang aku menikmati kelas perniagaan dan kebiasaanya aku duduk di kelas pertama. Sebaliknya, apabila aku Islam, tidak pernah sesekali aku bermimpi untuk duduk kecuali di kerusi kelas ekonomi”.

Samada pengakuannya itu kerana ia ingin berjimat cermat, sudah zuhud atau kerana kekurangan orang-orang Islam lain yang memandang tinggi kepada ahli-ahli agama, jauh sekali ingin menaja perjalanan mereka, makan minum dan tidur baring seorang pejuang agama Allah.

Fikir-fikirkan, orang Islam berada di sebuah wadi dan ajaran agama Islam berada di wadi yang lain. Pada masa sama musuh-musuh Islam bersatu dan mempengaruhi orang-orang Islam yang nampak kuat (material dan wang ringgit) agar sama-sama menghancurkan Islam! “Tak apa, kamu maju, kamu kaya, nanti kamu dermakan banyak-banyak” padahal jiran dan saudara kandung kamu mati kebuluran!

Wallahu aklam.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. ummu azzam
    Feb 11, 2009 @ 12:39:30

    Salam ukhuwwah fillah…. lama x melayari laman ustaz sbb cuti pnjg. rumah xdak internet. Tulisan dan komen yg baik. sy ada 2 x ikut program kutipan dana utk palestin. majlis pertama diadakan bersama dgn boikot barangan amerika. wakil hamas berucap menyatakan umat islam di palestin di tawarkan hidup mewah dan saraan sepanjang hayat di negara lain agar meninggalkan palestin namun mrk memilih mempertahankan bumi islam dgn darah mrk, sepatutnya dipertahankan oleh seluruh org islam. Kedua tanpa program boikot brg us. bila ditanya kenapa, jawabnya susah kita nak tinggalkan brgan yang dah sebati dengan kita dan sedap (jawapan seorang pemimpin kerajaan) inilah kejayaan musuh islam yg mengalahkan kita dgn program 5F(food, fesyen, female, football, fanny) Semoga Allah memberi hidayah kpd kita semua. Allahu a’lam

    IbnRajab: komen yang baik

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: