Quran in word

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hari ini ada rakan tanya tentang program yang membolehkan kita memasukkan ayat al-Quran dengan mudah ke dalam program microsoft word. Jadi pada kesempatan ini, ana nak kongsikan dengan semua (kalau belum tahu) akan adanya (wujud) program seumpama itu yang dikenali sebagai Al-Quran In Word. Ia diusahakan oleh rakan kita dari Indonesia. Semoga Allah memanjangkan usia beliau di dalam meneruskan amal kebajikan yang baik dan menjadi bekalan yang baik juga di akhirat.

Untuk download program ini, silalah klik laman ini kemudian boleh terus download. Pilihlah mana-mana yang anda suka kat site itu. Program ni user-friendly sebenarnya. Nak install pun mudah saja. clik file itu apabila ia dah selesai didownloadkan ke komputer anda. Ia akan masuk dalam word. Open MS Word dan boleh terus guna. Anda perlu tahu bahawa duplicate window word tidak akan mengfungsikan program ini. Maksudnya windows (paparan atau tetingkap) word pertama sahaja boleh guna. Jangan nanti anda duplicate tak fungsi maka anda sangka program ini telah rosak. Tak. Sebenarnya ia tak fungsi pada duplicate windows.
 
Kalau anda guna word 2007, anda cari program ni kat plug in. Kalau sekali (first time) anda guna biasanya ia akan mengeluarkan (menatijahkan) font yang tidak boleh dibaca, seperti kotak-kotak. Itu biasa. Anta perlu guna (cari ayat) sekali lagi. Tak delete yang tadi (kotak-kotak yang tak jadi tadi) tu pun tak pe. Kemudian apabila ayat al-Quran yang dikehendaki itu muncul, anda copy dan paste (letakkan) dalam mana-mana word anda seperti kertas soalan peperiksaan, nota dan sebagainya.

Satu lagi anda perlu ingat juga untuk installkan program ini ke komputer yang ada printer. Kalau tak, kat komputer anda ada (ayat-ayat al-Quran ini) tapi bila print, ia tak keluar (kalau keluar pun ia akan keluar font yang kotak-kotak dan tidak boleh dibaca). Itulah..

Sekian, dan selamat mencuba. Wassalam.

Advertisements

2 Komen (+add yours?)

  1. en_me
    Feb 04, 2009 @ 09:13:22

    salam abang ibnrajab tewww.. thanx for d info..

    IbnRajab: w’salam en_me. awat tutup muka? camne nak kenal? tq singgah and komen2.. 🙂

    Balas

  2. ab manan abdullah
    Feb 20, 2012 @ 22:20:08

    bagai mana cara nak tau jumlah simpanan terkini.di kwsp

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: