KPLI ambilan Jun 2009

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera.

Bagi anda yang berminat nak jadi guru, kini permohonan telah dibuka bagi calon-calon Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI dan KPLI-Jqaf) ambilan Jun bagi tahun 2009.

Permohonan untuk mengikuti program ini hanya boleh dibuat secara Aplikasi Dalam Talian (on-line) sahaja. Calon dikehendaki merujuk e-Panduan Permohonan terlebih dahulu sebelum mengemukakan permohonan melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia di alamat URL seperti berikut: http://www.moe.gov.my

Permohonan Dalam Talian hanya boleh dibuat dengan menggunakan nombor Pengenalan Individu (PIN) yang boleh dibeli di Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh negara mulai 16 Februari 2009 hingga 1 Mac 2009 dengan bayaran sebanyak RM 6.00 (Ringgit Malaysia Enam sahaja). Calon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan atau salinan kad pengenalan calon untuk membeli nombor  PIN ini.

Calon diwajibkan menduduki Ujian Pemilihan Calon Guru Malaysia (Malaysian Teacher Selection Test – MTeST) pada 28 Mac 2009 dan menghadiri temu duga yang akan ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Tulisan ana mengenai MTEST bolehlah dibaca sebagai rujukan tambahan (jika perlu).

Untuk maklumat lanjut, anda boleh terus melayari laman web KPM atau klik sahaja di sini. Wallahu aklam.

Klik untuk dapatkan tips temuduga KPLI

Advertisements

241 Komen (+add yours?)

  1. akhuka fissof
    Feb 21, 2009 @ 20:17:09

    salam akhie yie.. ana nak tanya soalan ni penting sangat bagi ana.. jarak antara sk beris lalang dengan rumah anta berapa kilo?

    IbnRajab: w’salam akhi fissof. sk beris lalang tu kurang dr 5 kilo dr rmh ana. anta nak mai ka? ahlan wa sahlan 🙂

    Balas

    • Salina
      Jul 16, 2009 @ 23:41:21

      salam..sy ex student Sk Beris Lalang dr tahun 1991-1993..dr darjah 1 hgga darjah 3..n lps tu ikut kluarga pindah ke Kota Bharu..rindu sgt2 kt skolah tu…huhu

      Balas

  2. en_me
    Feb 23, 2009 @ 09:37:27

    hi abang yie itteww.. salamms senin

    IbnRajab: wa’alaikumussalam warahmatullahi wabarakatu waridhwaanuhu 🙂

    Balas

  3. ija
    Feb 23, 2009 @ 09:52:12

    salam.sy nak tanya. kwn sy pregnant dah 2 bln. due bln 10. boleh ke nk apply kpli ni. tau tak ambilan seterusnya bln berapa?

    IbnRajab: kalau pregnant tak blh. kpli biasa keluar lagi bulan jun nanti utk pengambilan jan 2010

    Balas

    • salina
      Jul 19, 2009 @ 20:58:15

      bila ye agaknya kluar pmohonan KPLI utk intake JAn 2010???/
      ari ni dh 19 julai..tp lum kluar lg laaa..

      Balas

  4. miszyyy
    Feb 23, 2009 @ 12:26:39

    berapa elaun kpli?

    IbnRajab: tak pasti. jgn niat ambil kpli krn elaunya tp ikhlaskan utk jadi pendidik yg berkesan kpd anak bangsa dan satu perjuangan dlm menegakkan agama Allah!

    Balas

  5. miszyyy
    Feb 23, 2009 @ 22:18:10

    xdala niat mcm tu…ikutkn gaji skg da cukup dah pn…tp stil minat ngan perguruan…juz bg yg da bfamili…ada komitmen…nk byr kete umah..kna gak ambil kira smua tu…

    IbnRajab: apply je, insyaAllah ada rezeki dapat la tu

    Balas

    • liana
      Sep 10, 2009 @ 11:32:32

      asalam…sy student d uitm,sy de 1 prob n sy xtaw cmne nk atasinye…sbenarnye sy sgt mgharapkan agar sy dpt study kt maktab or kpli…but now sy xtaw bile application u lepasan spm….

      Balas

  6. II
    Feb 24, 2009 @ 21:38:27

    Kecuali ambilan Jun 2009, adekah KPLI ini buka juga bulan Dec 2009? Sebab kontrak dgn syarikat sy blm habis di bulan Jun, jadi tak blh nak apply kali ini. macam mane???

    IbnRajab: biasa tawaran kpli keluar lagi bulan jun/julai utk ambilan jan tahun berikutnya. wallahu aklam

    Balas

  7. II
    Feb 26, 2009 @ 08:32:32

    Maksudnya ade tawaran kat bulan Jun / Jul pd tahun 2009 yang boleh kita apply masa tu? Thanks.

    IbnRajab: jwpan ana ni bkn mandatory. ikut kebiasaan tahun2 lps, mmg ada. wallahu aklam

    Balas

  8. II
    Feb 26, 2009 @ 13:03:09

    IC. Harap2 ade le. Sbb mmg tak tau le nak apply kali ni, atau tunggu lain kali. Sbb kontrak blm habis, nnt kena bayar penalty.

    IbnRajab: insyaAllah

    Balas

  9. sasa
    Feb 26, 2009 @ 13:44:23

    salam.klu ambilan januari 2010 kena daftar sekarang ka @ mcm mana?coz skrg ni kami masi study lagi di sem akhir n bln 10 nanti baru konvo.

    IbnRajab: utk ambilan jan, isi borangnya pd bulan jun/july. selalu lah jenguk laman kpm, atau kalau kebetulan, ana masukkan infonya kat sini juga

    Balas

  10. jue
    Feb 28, 2009 @ 12:06:10

    Assalamualaikum..ada tak contoh soalan Mtest KPLI

    IbnRajab: w’salam. tak ada. soalan MTest itu sulit dan x blh disimpan oleh mana2 phk

    Balas

  11. II
    Feb 28, 2009 @ 16:24:17

    Ade ape cadangan ke? Apply kali ni ke, nak tunggu lain kali since klu dapat kali ni, kena bayar penalty pulak. Macam mane?

    IbnRajab: wallahu aklam. kalau ana, solat istikharah dulu

    Balas

  12. Azmee
    Mac 13, 2009 @ 12:33:23

    Assalamualaikum!!

    Di borang iklan utk KPLI bru² ni (ambilan JUN/09) ada ditulis keutamaan kpd calon² yg yg tiggl di pendalaman turutamanya di Sabah & Sarawak. Adakah guru² utk pgrm kali ni akan dihantar ke Sabah & Sarawak? Bagaimana utk calon yg dah bkawin n memohon utk kursus Pendidikan Khas(masalah pembelajaran)?? Adakah calon spt ini juga akn dihantar ke sana??

    TQ.

    IbnRajab: wa’alaikumussalam. segala kemungkinan itu mungkin. ikut pengalaman posting ana yg pertama adlh ke swak.

    Balas

  13. dewi
    Mac 19, 2009 @ 18:47:49

    saya salu je nak apply.. bila dah dapat nak exam.. tak dapat pegi pula sbb komitmen keja. next time.. kpm akan offer lagi tak andaikata ada peluang lagi?

    IbnRajab: insyaAllah..

    Balas

  14. duta
    Mac 21, 2009 @ 16:35:25

    betul ke ambilan kpli last this year?? sedih la mcm nie..

    IbnRajab: ana tak pasti pula. setahu ana, ikut logik, mustahil org dah tak beranak isteri

    Balas

  15. ainie_akram
    Mac 25, 2009 @ 02:17:29

    Assalammualaikum…..

    saya nk tnyer…saya terlepas isi borng jqaf untuk ambilan jun2009, bilakah lagi permohonan jqaf dibuka? kalo ambilan 2010, ble nak isi?

    ok tme kasih…..

    IbnRajab: w’salam. insyaAllah. biasa utk ambilan jan tawaran akan dibuka online pada bln jun. selalulah jenguk.

    Balas

  16. Azmee
    Mac 25, 2009 @ 10:09:00

    Assalamualaikum!!!

    Kalau x silap..28/3/09 ni exam Mtest kn…so slmt menjawab semua ok..Gud Luck! Masih blom telambat kalu nk study…g la bli buku kt POPULAR murah ja.. Cuba check tgk ari ni (25/3/09) surat kebenaran menduduki exam..rasa kuar ari ni kot.

    Balas

  17. niza
    Mac 25, 2009 @ 10:50:54

    assalamualaikum….
    ikut jadual 28/3/2009 ni mtest,25/3/2009 plk check ujian mtest kat sek mana.nape x da pun hari ni.bila kuar????

    Balas

  18. leeno
    Mac 25, 2009 @ 11:31:54

    heran gak la…25mac semakan tp blom kuar2 lg…

    Balas

  19. suraya hanie jaya
    Mac 25, 2009 @ 12:58:34

    assalamualaikum..
    bila agaknya exam mtest ni keluar.

    Balas

  20. Bib
    Mac 25, 2009 @ 15:40:43

    askm…
    kekwn hari ni bz tul line, nk cek nama utk ujian Mtest hari sabtu ni pun susah……TENSION

    IbnRajab: mmg hari ni line KPM bz sket, sabar ya adik2. ana cek ok je (semak bagi pihak orang lain) 🙂

    Balas

  21. mar
    Mac 25, 2009 @ 21:09:26

    Assalamualaikum,
    kat mana nak cek nama utk ujian Mtest?
    tolong bg url address, boleh?
    tima kasih byk2 =)

    IbnRajab: w’salam. sila klik. kalau nak view main page KPM utk sampai ke link tu mmg slow. mayb ramai sgt pengunjung

    Balas

  22. Anida
    Mac 26, 2009 @ 07:22:25

    http://apps.emoe.gov.my/kpli/mtest/index.cfm

    ni url address untuk semakan kpli mtest…

    semoga kita semua dpt jadi ckigu kali ni ek..

    IbnRajab: amien..

    Balas

    • zalia
      Sep 28, 2009 @ 16:31:18

      susah la mtest.padahal dah banyak kali buat test tapi asik fail jer.. dah 6 kali kot.leh ker bantu.moga thn nie ader rezeki

      Balas

  23. Azmee
    Mac 26, 2009 @ 09:55:05

    Assalamualaikum!!

    Smlm(25/3/09) sy dh print dah tiket tok ujian Mtest…tp website KPM ada poblem..so sy tepaksa try byk kali..sebyk yg mgkin. Mmg dh kuar smlm. Pada sesiapa yg x dpt bka website tu try bka sekerap yg mgkin. Semoga berjaya!!

    Balas

  24. jus
    Mac 26, 2009 @ 13:03:40

    samalah 2 kte…aku dah print jg..cuma skrg ne mau belajar jawab soalan dia. 350 soalan jawab masa 2 jam separuh..separuh mati jg oh..

    Balas

  25. jus
    Mac 26, 2009 @ 13:07:37

    so kta tembak sajalah emergence times..masalahnya buku panduan utk soalan2 dia pun saya tidak ada…ada di jual bilang rm40 more..tpi ni firstime ikut mtest..trylah dulu..aku kena exam di smk tuan fuad. jauh lg dr tmpt tinggal sy…jd siapa kena sana jg…boleh lah kita jumpa sana…k..boh…by..by..

    Balas

  26. Fateen
    Mac 26, 2009 @ 14:46:27

    salam… boleh tak bg sy petua2 untuk ambil M Test ni.. sebab rasanya dah lama tinggalkan buku.. boleh tak bg sy kaedah mcmane nak jwb semua soalan ni… risau sgt la..

    Balas

  27. farrahliza
    Mac 26, 2009 @ 16:36:11

    ade tak contoh2 soalan kpli yang terkini? mcm mane nak dapat kannya?

    Balas

  28. gulz
    Mac 26, 2009 @ 16:54:21

    assalammualaikum
    alhamdulillah sy da dpt panggilan utk mtest
    seram sejuk plak rasa
    macam susah je nk dpt
    sbb saimgn sengit skrg
    tp wlau apa pn sy akn cuba yg terbaik
    caiyuk!!!

    Balas

  29. mama_mia
    Mac 26, 2009 @ 17:03:55

    salam…..
    nak tanyer aper preparation utk mtest ni ek…
    leh tak bagi exact tajuk buku tujukan utk mtest…
    ssh gak na jadik guru@ustazah ni…
    smoge kiter berjaya….amin…

    Balas

  30. mama_mia
    Mac 26, 2009 @ 17:05:19

    terase sgt seram na p ujian sabtu ni….

    Balas

  31. sarahnuraika
    Mac 26, 2009 @ 21:41:22

    saya nak try amik ijazah pendidikan-bkn dpli or kpli..camne yer…saya dah ader degree in accounting…skrg jd gstt.sy jg ader diploma

    Balas

  32. sarahnuraika
    Mac 26, 2009 @ 21:42:42

    gud luck tuk mtest…..sy pun gerun…ni second time amk

    Balas

  33. algu
    Mac 27, 2009 @ 14:21:18

    info dari sorang lecturer…
    68,000 org bakal menduduki Mtest sabtu nih.
    hanya 2,000 tempat kekosongan shj…
    gulp…

    Balas

  34. siti
    Mac 29, 2009 @ 11:09:32

    salam.bila keputusan mtest keluar?interview?

    IbnRajab: 25 April : semak calon dpt temuduga. 27 April – 5 Mei : proses temuduga. 11 Jun : semak tawaran ke IPGM. 22 Jun : Daftar diri utk kpli

    Balas

  35. aidil
    Mac 29, 2009 @ 23:29:09

    salam,

    kiranya terlepas / tidak hadir ujian Mtest adakah nama kita disenarai hitam ?

    IbnRajab: tak kot

    Balas

  36. Azmee
    Mac 31, 2009 @ 12:11:12

    Assalamualaikum!!

    Ya maulana..sy harap pas ni bole la kta buka topik ‘panduan temuduga KPLI’ plak ya. Harap dpt tuan bg tips ckit la tok kmi ni..cth soalan² yg favourite ditanya.

    Wasalam.TQ

    IbnRajab: ana tak pernah jadi panel temuduga

    Balas

  37. sukri
    Mac 31, 2009 @ 22:17:59

    salam—syeh zamri arrekan… public mutual setaramana…jalan molek ke?

    IbnRajab: molek, bila nak on?

    Balas

  38. adila
    Apr 02, 2009 @ 18:49:04

    ambilan untuk januari 2010 bila pulak keluar permuhonan????

    Balas

  39. ibnu khaldun
    Apr 05, 2009 @ 23:17:34

    Salam..ana sedang belajar disemester akhir..bulan 5 habis la study..agak2 permohonan ana kpli j-QAF diterima ke x..

    IbnRajab: maaf, x berani la nak agak

    Balas

  40. Azmee
    Apr 07, 2009 @ 16:17:37

    sy da dgr kbr angin yg KPLI thn ni adlh yg last coz ada 2 sbb. yg 1st sbb guru² yg sedia ada dh bole apply wat ijazah, yg ke2 ialah thn ni ja KPLI wat ambilan 2 kali iaitu pd Jan & Jun. Betol atau tak..wallahu aklam. Surber brita dr kwn² sy yg juga guru KPLI.

    IbnRajab: harap2 tak lah. sbb tiap2 tahun ada guru pencen. dan tiap2 thn bilangan sek baru mesti bertambah. jika ada rezeki, adalah tu. wallahu aklam

    Balas

  41. siti essah dyiana
    Apr 11, 2009 @ 14:45:27

    salam just nak share, ana kpli skrg, ambilan jan 2009, mengikut info lecturer, kpli jun 2009 nak amik 2000++….. penempatan posting sabah dan sarawak…. kursus dijangka 1 setengah tahun…. mula lapor diri 22 jun…. kepada yg berjaya tahniah… dan selamat berkhidmat di sabah dan sarawak dan kena bersemangat dlm mendidik anak bangsa… insyaAllah…. pasal kpli nie yg akhir, rasanya tak kot..

    Balas

  42. reza
    Apr 12, 2009 @ 20:50:29

    assalamualaikum..
    sy just nak tya,bila agaknya result mtest kuar?dengar khbar around 22nd april,betul ke?

    Balas

  43. reza
    Apr 12, 2009 @ 20:52:41

    tak kesah la,sabah ke sarawak ke yg penting niat untuk mengajar.. lagi jauh,lagi best dapat rasa mengajar kanak2 yg kurang bernasib baik..

    Balas

  44. Azmee
    Apr 15, 2009 @ 11:53:26

    sy dpt info dr kwn yg tgh kursus KPLI. jmlh caloh yg mohon utk KPLI Jun 2009 adlh sbyk 70,000 org. Jmlh diperlukan 2000. Harap² kta tergolong dlm 2000 org ni ler. Amin.

    Balas

  45. mar
    Apr 20, 2009 @ 05:47:32

    Assalamualaikum,
    nnt kalau dh keluar result MTeST tlg bgtau ye. susah la website dia x mesra-pengguna =(

    IbnRajab: ya ka? x mesra ka? hehehe.. dah surf time2 waktu puncak mmg slow cuba surf masa2 ni sure tak bz. anyway insyaAllah kalau dah keluar result, kt semua akan uar2kan kat sini gak 🙂

    Balas

  46. Azmee
    Apr 21, 2009 @ 09:06:20

    Rasa sok (22/4/09) dh leh check kot result Mtest..kalu ikot dia punya schedul la.
    GooD Luck!!
    J

    Balas

  47. diey_an a.k.a farah
    Apr 22, 2009 @ 08:26:58

    huhuhu..arini ker semakan temuduga kpli kuar??nak cek katner..
    ni email sy diey_an@yahoo.com.my

    Balas

  48. MUHAMMAD FAIZ OTHMAN
    Apr 22, 2009 @ 09:03:25

    Pemberitahuan:

    Keputusan temuduga KPLI ambilan Jun 2009 ditunda pada 29 April,iaitu pada hari Rabu minggu hadapan.Di harap semua yang cuba memasuki laman http://www.emoe.gov.my,bersabar.Sekian.Wassalam

    Balas

  49. Rynee
    Apr 22, 2009 @ 11:27:00

    hari ni (22 April 2009), result lum kluar gi….kena tangguh smpai 29 April…

    Balas

  50. maira
    Apr 22, 2009 @ 15:15:54

    salam. td sy ada check tp rasanyer ada pemberitahuan semakan temuduga ditunda pada 29 April 2009, betul ker?

    Balas

  51. serina
    Apr 24, 2009 @ 09:04:12

    Assalammualaikum..
    Sy ni dah 5x ambil MTest tp x penah lepas ke interview (InsyaALLAH kali ni lepas).Sedihnya..sedangkan cita2 sy mmg ingin menjadi seorg guru sejak sy kecil lagi. Xtau di mana silapnya..Adakah sy betul2 x layak?Salah jawab soalan?Personaliti x sesuai?Salah pilih course?Sy xtau kenapa…sbb KPM x penah bgtau sbb kita gagal. Boleh x kite call KPM tnya sbbnya?tq in advance 4 ur opinion..

    IR: kbykan kes tak lepas MTest sbb kursus masa 1st degree kurang sesuai dgn kerjaya guru. wallahu aklam

    Balas

  52. AZIZUL ABD GHANI
    Apr 24, 2009 @ 16:28:20

    Hmmm… Betul la tu.. kawan2 saya pun bilang 29.04.2009.

    Balas

    • nana
      Mei 21, 2009 @ 12:33:02

      salam siti aisyah… sy ni dh 5x mtk kpli tp xdpt2 pn.sedihnyer.ari2 mtk cgu bm.mmg xrelated pn ngn kos sy.tp cm2 kos dh sy mtk tp xdpt.sy mmg minat cgu pemulihan khas.tp bila pkir2 mesti ramai yg mtk.sy pn pilih cgu bm.

      Balas

  53. siti essah dyiana
    Apr 26, 2009 @ 13:08:47

    info dari lecturer saya, result keluar 29hb…. tahniah pada yang berjaya… lecturer saya ketua temuduga zon tengah..

    biarlah amik mtest 10x sekalipun, yg penting kita usaha… saya sendiri pun 5x amik, baru dapat kpli jan 2009 lepas… satu unit kpli ngan saya ada yang 8x, 9x tak kurang gak yang 1x je dah dapat… semua nya rezeki…

    tapi, kesesuaian ijazah memang diutamakan… macam saya amik kpli kajian sosial… semua yang dapat dalam unit saya mostly bidang sejarah, geografi, pengurusan awam dan pengajian perniagaan… kursus tak related memang tipis laa nak dapat… unit saya ada 23orang..

    info kpli jun 2009
    yang apply : 68k
    yang akan ditemuduga : 10k
    yang akan ditawarkan tempat : 2k

    maktab penempatan : seluruh 27 IPGM seluruh negara
    tempoh kursus : satu setengah tahun

    penempatan posting pada jan 2011 : sabah dan sarawak.

    kursus yang bakal penerima ramai pelajar : pemulihan khas dan masalah pembelajaran…

    Balas

    • Azijul Headstone
      Jun 03, 2009 @ 22:16:07

      BIAR BETUL.. bila masa KPLI kursus satu setengah tahun, tak logik lansung… dalam sturktur program kpli Jun 09 pun dah tulis dijalankan 2 semester je. mana ada sampai satu tahun setengah…klu KPLI SR-JQAF dah tertulis dalam struktur kursus tu dijalankan 3 semester. Cuba tolong tanya lecterur u betul2… takan lah iklan KPM bercanggah dgn info u tuh… mana satu yg tepat??

      Balas

  54. Sue
    Apr 28, 2009 @ 22:18:18

    So,org yg ambk pemulihan 2 tinggi la hrpnnye..hu2

    Balas

  55. zue
    Apr 29, 2009 @ 08:46:32

    camane nk check result kpli? dah 29hb ni….

    Balas

  56. shariza
    Apr 29, 2009 @ 09:20:40

    Semakan keputusan ujian MTEST ditunda lagi ke 30/4/09.. Baru tel org kementerian tadi. Dalam pukul 12 tgh hari baru blh buka. Dan memang pengambilan kali ni untuk dihantar ke kwasan pedalaman Sabah n Sarawak… Confirm… Pengambilan Jan 2010 nnti akan dibuka and rajin2 lah tengok web moe ni yea..

    Balas

  57. Melati
    Apr 29, 2009 @ 11:18:43

    Shariza…betul ke ape yg awak ckp tu????tunda lagi ke?

    Balas

  58. allia
    Apr 29, 2009 @ 11:40:27

    aPE NI tUNDA2…PENAT org tggu…xtdo mlm d buat nyer…..

    Balas

  59. vaart
    Apr 29, 2009 @ 11:47:29

    aku ade letak link ke website kpm pagi tadi dalam blog aku di bawah. tapi xtau le tangguh lagi lak result dia. adoii, da dekat 2 jam aku tunggu ni. arap2 dapat le, insyaallah.

    Balas

  60. Azmee
    Apr 29, 2009 @ 11:50:50

    amboi shariza tipon org kmtrian tros noh..ada cable ke??? hehe. Anyway thanks 4 ur info.

    Balas

  61. maira
    Apr 29, 2009 @ 12:16:48

    tunda lg ker, sy rasa makin takut plak, dr ari tue lg tunda, risau lah sy. moga2 berjaya, insyaAllah, amin

    Balas

  62. idzwanwan
    Apr 29, 2009 @ 12:17:35

    betrul ke 30 plak..

    Balas

  63. ana
    Apr 29, 2009 @ 12:29:09

    Semakan Keputusan Panggilan Temuduga bagi Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Jun 2009
    2009-04-22

    Semakan Panggilan Temuduga bagi Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Jun 2009 ditunda kepada tarikh 30 April 2009 jam 12.00 tengahari. Sebarang kesulitan amat dikesali. Untuk keterangan lanjut sila berhubung dengan Bahagian Pendidikan Guru.

    Bahagian Pendidikan Guru Profil Jabatan
    Kementerian Pelajaran Malaysia

    Balas

  64. rose j
    Apr 29, 2009 @ 13:19:32

    ye..ye..menakutkan jek..asik2 tunda kan..huhu..harap-harap dapatlah.. insyaallah

    Balas

  65. rose j
    Apr 29, 2009 @ 13:21:55

    kalau macam tu, bidang2 lain payah la nak dapat…hmmm..sedih la…

    Balas

  66. linna
    Apr 29, 2009 @ 16:15:11

    kenape chek result mtest xdpt2 nii………..dari pagi sampai sekarang chek x dpt juga. ada sape2 ble bagi alamat website yang tepat utk semak keputusan mtest ni. Harap2dapat la kali ni

    Balas

  67. aja
    Apr 29, 2009 @ 16:21:05

    saya pelajar stpm 2007 yang mohon perguruan,jika berjaya saya akan dipanggil temuduga.apakah format temuduga tersebut??semua dalam pertuturan english ke????masa diperuntukkan untuk temuduga berapa???sila jawab cepat mungkin,paniknya dibuatnya….thx

    Balas

  68. eidd@ida
    Apr 29, 2009 @ 16:24:27

    la, tunda ke?dah risau ni.

    Balas

  69. riko
    Apr 29, 2009 @ 19:07:28

    ermmm..sabah sarawak?klu dapat memg xpg la…xsanggup..cri kje len la jwbnye..dahla asyik tunda je,,menggegarkan jiwa dan jantung je..huhuhu..sabar2..ade rzeki adela…rezeki Allah itu Maha Luas..

    Balas

  70. reza
    Apr 29, 2009 @ 19:48:14

    mmmm…ana rasa la kan,kes tunda menunda ni tak sepatutnya berlaku sekiranya apa yang dirancangkan di jalankan dengan tepat dan efisien… sekali tunda maybe boleh diterima tapi kalau dah 3 kali tunda…tepuk dada,tanya selera…

    IbnRajab: alahai.. sari je tunda nya.. sabarlah 🙂

    Balas

  71. mukminguy
    Apr 29, 2009 @ 21:47:25

    Salam. tumpang taye, ade sy pn tgh bedeba tngu rslt ni. dh x igt brp kli apply kpli ni, cma dpt skli je i`view. klu x dpt dpt li ni mmg akn pply lgi, cma nk thu dri shbt2 sklian, sy dlu SPM mmg aliran agama (amik b.arb dll) tpi bla smbg dgree bdng pngrusan. nak thu bleh ke nti klu apply j-qaf? (klu x dpt kpli yg ni)

    IbnRajab: nak apply j-Qaf mesti ijazah pertamanya aliran agama spt bahasa arab, syariat, usuludin dan sebagainya. cuma akhir2 ini oleh kerana kekurangan modal insan (dah habis seme dah ada keje), maka siapa2 yg degree pertamanya aliran lain pun diterima dgn syarat ada STAM (sijil tinggi agama malaysia). itu setakat makluman ana. wallahu aklam

    Balas

  72. Iza
    Apr 30, 2009 @ 10:15:35

    Huhu..ari ni kuar result kn? xsbr dh nk tau..kalo dpt sbh swk pun trime je la. Nk jd guru perlu sggup bkorban, bkn hngt2 taik aym je..

    Balas

  73. Pel
    Apr 30, 2009 @ 11:06:37

    salam…amcm kpli ni a???ada website dia yg blh di cek 2..yg apps.emoe 2 xsilap..ari 2..yg mtest pn =..konon moe..tp blh cek lg awl d website kpm yg lain..

    Balas

  74. ADIpUtRA
    Apr 30, 2009 @ 11:39:56

    hmm…arini dh 30 so sape2 dh dpt cek result???hahah

    Balas

  75. rose j
    Apr 30, 2009 @ 12:23:54

    gile susah nak msuk web emoe ni…sabar je la…

    Balas

  76. rose j
    Apr 30, 2009 @ 12:50:53

    laman web emoe ada penyelenggaraan la..bila la dapat check ye..hmm

    Balas

  77. hana
    Apr 30, 2009 @ 13:00:16

    Portal ini sedang dalam penyelenggaraan dan dijangka akan kembali dalam masa terdekat. Pihak kami memohon maaf atas sebarang kesulitan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pengurus Web di alamat e-mel : webmaster [at] moe.gov.my. Terima kasih atas kesabaran anda.

    This portal is currently under maintenance and will be online soon. We apologise for any inconvenience. For further information, please contact the Webmaster at e-mail address : webmaster [at] moe.gov.my. Thank you for your patience.

    UNTILL WHEN IT OIN TO BE LIKE THIS????

    Balas

  78. hana
    Apr 30, 2009 @ 13:02:45

    untill when it goin to b like tis?

    Balas

  79. axiella
    Apr 30, 2009 @ 13:16:03

    yelaaa susah sngt bile agaknye leh check nie….. semakin sengsara nie.. hmmmm

    Balas

  80. axiella
    Apr 30, 2009 @ 13:51:59

    u ol…. dh boleh check dh result kpli…. SEMOGA BERJAYA!!!!!!!

    Balas

  81. adiPutRa
    Apr 30, 2009 @ 14:49:56

    aku dah cek…xdapat la…awek aku pn xdpt gak..dh agak dah..sbb tu x mgharap sgt..apapun tggu jela next intake..kpd yg lepas tahniah..tahn lepas aku dh pg intebiu..tp xlepas..

    Balas

  82. ibnrajab
    Apr 30, 2009 @ 15:05:00

    Salam, semakan panggilan temuduga sudah boleh dilakukan. semoga berjaya!

    http://apps.emoe.gov.my/kpli/tdugakpli/

    wassalam

    Balas

  83. Faizalj
    Apr 30, 2009 @ 15:24:26

    Saya gagal kpli..xde rezeki..maka mengaanggur lah saya.

    Balas

  84. hana
    Apr 30, 2009 @ 16:19:52

    kalau la buat rayuan tu mcm mana berjaya tak????

    Balas

  85. axiella
    Apr 30, 2009 @ 16:34:22

    sy pon x lepas gak..wat jelaa rayuan tu.. tp…klu buat rayuan pon x semestinye dpt… sebab dh betahun2 sy x lepas exam… pastu dh btahun2x gak sy wat rayuan.. ponn x dpt gak… hehehhe x pe.. mungkin belum ade rezeki… ape2x pun… GAMBATEE!!!! tahun depan ramai2x kite cuba lagi….!!!!!!!!!!!

    Balas

  86. elyfazuraalias
    Apr 30, 2009 @ 16:43:51

    alhamdulillah..ini tahun kedua sy mencuba…baru dapat intebiu.syukur sangat2

    Balas

  87. hana
    Apr 30, 2009 @ 16:49:59

    kan thn depan kpli akan dimansuhkan.sbb dah ada degree perguruan.entah la nasib cam mana…. :-((

    Balas

  88. Azmee
    Apr 30, 2009 @ 16:56:04

    Aku pung x lepas daaaaaaaaa…heran². Siap aku g nuntut kt GURU pung x pas gak ni. Dorang ni bg hilang paper exam aku la gamaknya ni. Pas ni aku nk g jumpa Tn Sri Muhyidin Yassin, Dato Dr Wee Ka Siong n Dato Ir Mohd. Puad Zarkashi( aku hafal nama mentri n timbalan nau tau dpt i’view) nk g wt rayuan. Kita jmp di sana…

    Balas

  89. sakura85
    Apr 30, 2009 @ 17:41:17

    kena byk sabar..dah cuba bayang kan…yg aply 68k…dapat temuduga 10k..yg dapat 2 k…
    agak2 kita ni berpeluang x…
    hehehe…yg penting cuba jer..

    Balas

  90. axiella
    Apr 30, 2009 @ 17:54:56

    alamak mansuh sudah….. hmm memang x de rejeki lee gamaknyeeee

    Balas

  91. bakal_guru
    Mei 01, 2009 @ 20:29:40

    Salam,
    Alhamdulillah,sy terpilih utk ditemuduga.Sebenarnya sy masih musykil sb sy dpt utk KPLI J-QAF tapi sy bukan first degree sy bukan aliran arab,usuludin.sijil STAM pn sy xde jugak.sy ade degree IT jer.
    Rase2nya,diorang tersilap pilih saya ker mcm mana? mungkin ini rezeki yg Allah swt bg kt saya.Ada tips tak utk sy yg bukan aliran agama ni?

    IbnRajab: ya ka? alhamdulillah. ada rezeki la tu. bkn silap pilih. jwb yg terbaik semasa temuduga nanti. prepare jawapan kalau mrk tanya ttg kesesuaian ijazah dgn bidang yg ditawarkan. all d best!

    Balas

  92. mas
    Mei 02, 2009 @ 00:33:35

    slm, kesian pada diri saya, dah masuk kali ke7 sy mitak x pernah dipanggil interview pun…apa la nasib masih jd penganggur dan surirumah sepenuh masa.utang study pun kelililing pinggang lg.nk arap suami byar gj pun cukup mkn aje.mitak keje lain pun nk pengalaman plak.mitak yg under qualified pun org x terima mcm mana nk rasa keje d zmn yg penuh pancaroba ini..agaknya sy ni dh ditakdirkan jd ibu mithali le kot.he3.Ya Allah kuatkanlah iman dan ketakwaan hambamu ini.pada yg berjaya tahniah jgn persiakn peluang yg diberi.pd yg x berjaya mcm biasa lah sume akan kata cuba lg lain kali jgn putus asa.pdhl dlm ati ni dh twr gile tahap gaban dh.kalu suami x pujuk amik or famili yg suruh mmg dh x mau amik dh yg jun ni.sbnrnnya bl x dpt juga yg ini, rasa brslh yg amat pd yng mengharap.kesian pd abah mertua sy yg berdoa bg sy dpt.nk buat mcm mana Allah s.w.t nk uji hamba ini sbnrnya.tapi sy meme minat jd cekgu ni dh suami sy pun cekgu,adik beradik pun cekgu.alahai…

    IbnRajab: sabar lah mas, rezeki Allah ada di mana2. sbnrnya lagi berkat dpt jaga anak2 sendiri. Allah itu maha mengetahui dan mesti ada hikmah di sebalik semua2 ketetapanNya

    Balas

  93. lias
    Mei 02, 2009 @ 19:13:23

    betul tu..buat kak mas…sebagai ibu,xsalah kalo kita jadikan anak sebagai anak murid..saya pun xdapat kpli ni..tp saya da kerap kali jadi cikgu, tak formal..time adik nak exam saya akan support habis2an…saya ajar diorang betul2..alhamdulillah ada perubahan pada result daorang…cikgu takrasmi pun takpe…janji kepuasan kita dapat….itu juga salah satu persediaan kita dalam usaha jadi cikgu ormal..betul tak?

    Balas

  94. AZIZUL ABD GHANI
    Mei 05, 2009 @ 08:10:28

    Assalamualaikum…

    saya kali kedua ambil exam KPLI. saya juga tidak berjaya dalam exam lepas. Kali pertama ambil KPLI, saya berjaya lepas exam dan dipanggil intebiu. Malangnya, semasa seminggu sebelum exam saya didatangi oleh penyakit cacar air (demam campak). saya tidak melaporkan mengapa saya tidak dapat hadir pada hari saya ditmuduga. saya kuatkan tekad untuk ambil KPLI ambilan jun ini.. malangnya tiada juga rezki untuk saya… sabar di jalan Allah.. Allah pasti akan memberi petunjuk..

    Balas

  95. fina
    Mei 05, 2009 @ 11:39:35

    hi ada tak tips2 utk interview j-qaf tu?

    Balas

  96. Guru Cyber
    Mei 06, 2009 @ 16:12:29

    Tahniah kepada yang terpilih untuk temuduga KPLI ambilan Jun ni. Bagi yang tak terpilih tu janganlah bersedih. Mungkin belum rezeki lagi. Lagipun dengar kata tak ramai yang dipanggil untuk temuduga bagi ambilan Jun ni. Kalau nak tau pasal tips temuduga KPLI bolehlah try lawat link di bawah ni.

    kpli2u.blogspot.com

    IbnRajab: time kasih atas perkongsian

    Balas

  97. maira
    Mei 11, 2009 @ 13:20:22

    salam lupa plak, kes rayuann biler plak leh tahu erk

    Balas

  98. hidayah
    Mei 14, 2009 @ 14:03:24

    salam saya hidayah nak tanya sya belum print keluar segala maklumat daripada internet dan macam mana saya nak keluarkan segala maklumat tersebut memandangkan saya terlepas tarikh yang telah ditetapkan dan panggilan untuk temu duga itu saya telah berjaya.

    Balas

  99. m_26026
    Mei 15, 2009 @ 01:25:18

    baru je lepas interview 12/05 hari tu….
    soklan famaous pasal PPSMI..setuju @ x? beris ebab……
    aaaaaaaaaaaaaaaaargggggggggggggghhhhhhhhhh

    Balas

  100. bellerina
    Mei 15, 2009 @ 22:03:27

    soklan femes PIPP,falsafah pendidikan,PPSMI,swine flu,chikungunya,isu rotan,juga isu2 semasa yang lain.aku br pas interview 12hb ritu.dorg ckp mmg yg intake ni khas untuk dihantar ke pedalaman sabah & sarawak.siap suh kita isi surat akuan penerimaan penempatan di pedalaman sabah & sarawak.

    untuk yg br nk g interview,pk bnyk kali dlu.kalo korg btol2 berminat,just go on.kalo x berminat baik bagi peluang pada yg lebih berminat.

    gud luck!!

    Balas

  101. naurah
    Mei 21, 2009 @ 18:54:47

    apa lagi soklan lain yg kuar utk interview?

    Balas

  102. myra
    Mei 22, 2009 @ 11:35:49

    surat akuan pedalaman tue nak dapat mana? kena buat sendiri ke?

    Balas

  103. siti essah dyiana
    Mei 23, 2009 @ 18:45:54

    surat tuu masa interbiu dia bagi..

    Balas

  104. debbie
    Mei 25, 2009 @ 13:32:16

    Kalau saya nak apply kpli atau dpli ambilan jan2010, tapi konvo saya pada march 2009, boleh?sy habis belajar pada May 2009, dan habis practical pada sept 2009 .Thanks!

    Balas

  105. nk
    Mei 25, 2009 @ 16:56:46

    nak tanya yg tahu…bila result temuduga kpli ambilan jun akan keluar? dengar 23 may ni..tapi lom keluar juga…ada sesiapa yg tahu…?

    Balas

  106. sissy
    Mei 26, 2009 @ 17:53:09

    rasanya aku pun nk buat rayuran..nk sangat jd cikut..tp rezeki blm da lgi mungkin…nk jua p tebakan muka tuk merayu ni..peduli pa aku yg penting aku try..dpt2 atau x blkang kira..heheh…klu nk gi merayu perlukan surat ke..mestila kan..wajib..

    Balas

  107. Bada
    Mei 31, 2009 @ 21:21:56

    Bila la agaknya result i’view KPLI ari tu kuar ye..?? x sabar da tggu..

    Balas

  108. zana
    Jun 02, 2009 @ 11:58:05

    sy nktye nih…im waiting for the result 11 jun for jqaf intake….nk tye klo dapat offer jqaf blh ke kte mntk pospond muk awl bln 7….sbb nk bihkan contract pai akhir bln 6 ni…

    Balas

  109. eja
    Jun 02, 2009 @ 15:08:09

    bile agaknye kptsan intrview hr2 nk kuar ek.ana dh xlrat mganggur nih

    Balas

  110. MOZAROJA
    Jun 03, 2009 @ 22:09:44

    askum semua.. saya adalah salah seorang calon temuduga PEMULIHAN di kota kinabalu, Sabah pada 25 mei lalu. nak tanya satu soalan.. bila masa KPLI kursus satu setengah tahun. sepengetahuan saya hanya KPLI SR-JQAF sahaja yang dijalankan selama 18 bulan. Sya kurang setuju lah, mana ada KPLI sampai satu tahun seyengah. tak logik lansung… dalam sturktur program kpli Jun 09 pun dah tulis dijalankan 2 semester je. mana ada sampai satu tahun setengah… agak2 lah… tak logik lah KPLI lama mcm tuh. klu KPLI SR-JQAF yes… mmng dah tertulis dalam struktur kursus tu.

    Balas

  111. debbie
    Jun 05, 2009 @ 19:30:20

    Kalau saya nak mohon kpli jun ini untuk ambilan jan 2010, tapi sijil akan dapat pada march 2010 , boleh?kerana saya dah taman pengajaran pada may 2009 ini, dan praktikal sampai sept 2009 ini.Terima Kasih ats bantuan!

    Balas

  112. debbie
    Jun 05, 2009 @ 21:45:28

    salah type ni, saya tamat pelajaran university pada may ini dan sekarang practikum hingga septem.boleh apply kpli jun nanti kah?saya memg berminat nak jd cikgu, skrag practikm pun jalan practical sebagai guru di sekolah rendah.

    IbnRajab: cuba je, ada rezeki dpt la tu

    Balas

  113. za
    Jun 09, 2009 @ 10:49:01

    saya sekrg tgah praktikum smpi buln sept ni,and sya konvo 3 nov 2009, blh tak nk apply dpli unt ambiln Jan 2010.

    Balas

  114. niza
    Jun 10, 2009 @ 11:54:00

    salam..esok result interview kuar,harap2,yang betul2 berminat nak jadi cikgu dapat la…aminnnnnn

    Balas

  115. mauk
    Jun 10, 2009 @ 13:15:48

    yeh yeh sok result kpli kuar! yeh yeh! jam brapa ya?

    Balas

  116. niza
    Jun 11, 2009 @ 09:39:49

    ntah..xtau kui berapa…

    Balas

  117. Yun
    Jun 11, 2009 @ 09:52:12

    hmmm..suke wat org tseksa..kang pnt2 kite dok check tetiba kate pospone..ishk angin jek…

    Balas

  118. cahaya
    Jun 11, 2009 @ 13:28:09

    pukul brp nk keluar result kpli nie….sabar tapi tak sanggup nak tunggu…huhu..

    Balas

  119. Ng
    Jun 11, 2009 @ 14:15:37

    Semakan Keputusan Tawaran bagi Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Jun 2009
    2009-06-11

    Semakan Keputusan Tawaran bagi Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Jun 2009 telah ditunda kepada 17 Jun 2009. Harap maklum. Sebarang maklumat lanjut sila hubungi Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar, Bahagian Pendidikan Guru.

    Sila rujuk web address berikut untuk maklumat lanjut:-
    http://www.moe.gov.my/tayang.php?laman=pemberitahuan&unit=utama&bhs=my&info=209&mod=baca

    Balas

  120. debbie
    Jun 11, 2009 @ 19:27:41

    thanks, akn sy cube apply..tapi sampai sekarang belum keluar iklan untuk permohonan kpli atau dpli lagi,betul?

    Balas

  121. debbie
    Jun 11, 2009 @ 19:28:27

    thanks, akn sy cuba apply..tapi sampai sekarang belum keluar iklan untuk permohonan kpli atau dpli lagi,betul?

    Balas

  122. eja
    Jun 11, 2009 @ 20:50:09

    salam,untuk makluman sahabat2 semua,kptsan tmudga kpli jqaf ditunda pd 17 jun.harap sahabat2 bersabar.ana pun cm xsabar sgt2 dh ni.lme dh dk jd suri rumah ni..hrap2 kta smua dmurahkan rzeki…ana rsau gk ni sb ana xknvo lg.doa2lah murah rzeki smua

    Balas

  123. kogi
    Jun 12, 2009 @ 08:49:42

    En.kpli ambilan untuk jan 2010 bila keluar?
    bulan july ada keluar lagi ke?

    Balas

  124. Mas
    Jun 12, 2009 @ 10:53:18

    Assalamualikum
    saya nak tanya
    kalau saya dah berumur 29 tahun dan sudah berkahwin
    adakah peluang saya untuk memohon KPLI?

    dan pengambilan Jan 2010, bila agaknya no pin boleh dibeli? saya tahu bulan Jun 2009, tp any specific date?
    thanks

    Balas

  125. ain
    Jun 14, 2009 @ 20:50:13

    salam,wah!brdebar nk tgu 17 aribln ni, hrp2 dpt la,pgubat xdpt dpli aritu huhuhu..

    Balas

  126. Ferlisher Ang
    Jun 15, 2009 @ 11:32:00

    I have been attend KPLI Interview Jun 2009 at Maktab Perguruan Temengong Ibrahim, Johor Bahru at JB on 5/5/2009. On the day of interview, Interviewer have been request us to sign acknowledgement letter- canditate acknowledge for posting to Kawasn pandalaman include Sabah & Sarawak after complete Kursus KPLI. I have some question:

    A) If i have been selected to attend KPLI, that mean i maybe posting to Sabah & Sarawak. If i have been complete KPLI, can i apply to transfer back to JB (Because i married)?
    B) If have been selected to attend KPLI & i reject the offer, can I be blacklisted by KPM for next application KPLI?

    Balas

  127. Eda
    Jun 16, 2009 @ 12:43:56

    Salam, tolong inform say jika u application KPLI buka

    Balas

  128. Eda
    Jun 16, 2009 @ 12:45:52

    Salam, boleh x tolong inform saya tarikh untuk aply KPLI untuk ambilan jan 2010

    Balas

  129. Yun
    Jun 17, 2009 @ 08:38:58

    result dh blh check..!!

    Balas

  130. fahmi
    Jun 17, 2009 @ 11:34:15

    alhamdulillah..sy dpt j-qaf

    Balas

  131. niza
    Jun 17, 2009 @ 14:10:59

    tahniah kepada yang berjaya….

    Balas

  132. Iza
    Jun 17, 2009 @ 15:46:45

    alhamdulillah..suami sy dpt kpli. wlupun sy xdpt sy tmpg gmbra. yea!!..

    Balas

  133. su
    Jun 17, 2009 @ 18:29:32

    salam…
    sy masih blaja lg di university..
    kranya, ni sem last sy..
    sy igt nk amek pngambilan bulan Jan 2010..
    tp, sy btul2 abes pd bln mac 2010…
    s0, sy nk mnta pandangn saudara…
    wajar ke sy apply utk pngambilan bula Jan 2010 atau June 2010???

    Balas

  134. nurbyyou
    Jun 18, 2009 @ 16:21:12

    salam….cam nak wat rayuan untuk kpli ye? bg yg xberjy tuk kemasukan ni?

    Balas

  135. yus
    Jun 20, 2009 @ 16:14:08

    Syukur kepada tuhan saya dapat kpli walaupun ni first time apply..thanks a lot god..saya dah jadi guru Math..:-)

    Balas

  136. alisah tan
    Jun 23, 2009 @ 00:00:07

    tahu apa cara untuk buat rayuan kpli ta?

    Balas

  137. mama alya
    Jun 24, 2009 @ 11:33:51

    sayang tul sbb sy dpt intebiu hr tu tp dlm perjalanan nak ke tpt intebiu tu keta rosak plak…kalau nak teruskan gak kenanaik teksi..dan memang sampai lewat sbb intebiu sepatutnya kul 8pg..kalau naik teksi mau sampi kul 8.30 @ 9..uwaaa!!!

    tp xpe..sib baik asben bg sokongan..katanya setiap sesuatu yg berlaku pasti ada HIKMAH disebaliknya…

    Balas

  138. siti khatijah
    Jun 26, 2009 @ 16:08:16

    A’salam,

    Permohonan KPLI ambilan Jan 2010 kuar bila yer? Hm, skang nie dalam bidang pendidikan opsyen ape yg kekurangan guru eh? coz saya skang ni dalam bidang HR, bercadang nak ambil English tapi Bimbingan Kaunseling pun minat gak..

    Balas

  139. Diana
    Jun 30, 2009 @ 21:47:00

    Tolong email dan bagitau kalau dah keluar permohonan untuk KPLI ambilan januari 2010
    asyikin_fd@yahoo.com.my

    terima kasih

    Balas

  140. apis
    Jul 01, 2009 @ 18:10:50

    bila ambilan kedua permohonan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)

    Balas

  141. debbie
    Jul 01, 2009 @ 20:53:58

    saya dengar daripada kawan yang sedang ambil kpli kata, lecturer dia beritahu kpli jugak akan tutup nanti..dpli dah tutup, kpli juga tutup kah?kalau macam itu, ada jalan lain untuk menjadi guru sah?

    Balas

  142. siee
    Jul 03, 2009 @ 00:15:16

    nape xde butang rayuan(borang) untuk calon yg gagal ke kpli jqaf ambilan jun 2009?? dah puas cari dlm emoe…tetap x jumpa….ke kene buat rayuan pakai tangan jer?

    Balas

  143. siee
    Jul 03, 2009 @ 00:19:44

    andai kata buat rayuan kpli-jqaf pakai tangan(s.rasmi) jer,lps tu hntar ke kementerian atas alamat saper???kpd saper nak dituju?

    Balas

  144. myra
    Jul 07, 2009 @ 09:25:27

    salam siee, rayuan kpli awak mcm mana? berjaya ke? saya pun buat rayuan jugak…tapi lum dapat jawapan..kalau awak ader info sila email saya ya di red_twister84@yahoo.com

    Balas

  145. wani
    Jul 08, 2009 @ 12:09:10

    Salam.aritu saya ade tanye kpm ble kpli ambilan jan 2010 kuar.die kate xlame lagi.selalu-selalula tgk web die..so itu maknenye kpli xtutupla…same2la kite amik yek…

    Balas

  146. eiyna
    Jul 09, 2009 @ 10:17:11

    sy dpt2 tau lah org ckp kpli akan kuar 17 julaini…kpli xkan tutup cuma dpli jer yg akan tutup semntara..jgn risau k…tgk2 lah dlm laman web tu nnt betul ker tak..dia kata kuar jun-julai…

    Balas

  147. pastarana
    Jul 09, 2009 @ 13:41:30

    salam..saya nk tumpang tanya KPLI ambilan januari 2010 dah keluar belum?
    kalau ada sesiapa tahu,harap dapat tolong sebarkan kan kt saya di alamat pastarana@gmail.com.
    semoga Allah membalas jasa baik

    Balas

  148. sk
    Jul 10, 2009 @ 22:20:32

    hai…im not sure when kpli ambilan jan 2010….so plz email me de date…tg sk_visha@yahoo.com

    Balas

  149. SweetShySue
    Jul 11, 2009 @ 21:12:22

    halo…
    saya pun nak tau juga bila ambilan KPLI 2010 nie…
    inform kat i juga aaah…. ndamajalndaluih@yahoo.com

    Balas

  150. Arelisya
    Jul 15, 2009 @ 14:38:53

    Salam…
    Kalau sesiapa yang tahu mengenai ambilan KPLI 2010 nie dah buka or blum, leh x tolong inform kat saya gakek? arverill_muddie@yahoo.com

    time kaceh bebanyak…
    may God bless u all.. InsyaAllah….

    IbnRajab: terima kasih juga kepada yg sudi menjenguk blog IbnRajab Online ini. ana lihat ramai sangat yg berminat membaca artikel ana ttg pengambian kpli ni. alhamdulillah ramai juga yang tinggalkan komen2 dan ada yang berbincang kat sini ttg peluang kpli. ada jg yang sanggup pamerkan email mereka kat ruangan komentar artikel ini. sbnrnya ia membuka peluang spam tu. utk mengelakkan email2 anda kena spam, ana dah sediakan ruang utk anda semua bertukar maklumat. sila daftarkan email anda di sini http://groups.yahoo.com/group/ibnrajab/join dengan menyertai grop IbnRajab Online anda akan beroleh update2 mengenai post2 ana termasuklah kalau nnt ada keluar tawaran kpli atau apa shj yg diminta oleh rakan2 yg telah daftar email mereka kat situ. insyaAllah

    Balas

  151. nadrah
    Jul 16, 2009 @ 11:10:12

    salam.. saya juga ternanti- nanti bila akan kluar permohonan KPLI 2010.. sebenarnya saya pernah ditwarkan KPLI ambilan Jan 2009, tapi masa tu dah dekat 6 bulan pregnant.. saya terpaksa tolak tawarn tu.. sekarang kena apply semula la.. ada harapan dan peluang ke kali ni??tolong beritahu kalau dah kluar borang…saya berharap sangat.. ini merupakan cita- cita saya sejak kecil tau..nak jadi CIKGU/ PENDIDIK..

    Balas

  152. jammy
    Jul 16, 2009 @ 11:14:31

    I pun nak tau gak… salam..

    Balas

  153. PinGu
    Jul 17, 2009 @ 14:35:19

    salam,
    sy student thn akhir diploma di ipta..syarat mohon KPLI dan DPLI kne ada kelulusan asas ijazah dlu ke? if ad diploma je na mohon cmne dan dimana? musykil nih..bantu sy ye!
    TQ…

    Balas

    • Muhammad
      Jul 27, 2009 @ 15:02:33

      KPLI perlu ada ijazah
      DPLI perlu ada diploma

      tq

      IbnRajab: salah tu, KPLI dan DPLI dua2 mesti ada ijazah utk layak memohon. Beza KPLI buat kat IPGM dan DPLI buat kat IPTA. wallahu aklam

      Balas

    • Dora
      Jul 28, 2009 @ 14:58:09

      nama pun Kursus Perguruan LEPASAN IJAZAH.. mesti ler kena ada ijazah..

      Balas

  154. ApIs
    Jul 20, 2009 @ 13:08:19

    assalamualaikum…sy ni igin memohon kpli,,ble tarikh prmohonan 2 dbka….

    Balas

  155. zalila
    Jul 24, 2009 @ 19:51:05

    dear pingu,
    4 ur information, syarat nak apply kpli dan dpli MESTI ADA IJAZAH. x de cara lain kecuali pingu sambung ke peringkat ijazah pendidikan terus or ambil ijazah dalam bidang lain dan apabila dah grad mohon kpli….

    Balas

  156. bromujaheed
    Jul 30, 2009 @ 09:18:29

    KPLI ambilan januari 2010 tidak akan dibuka. Permohonan ambilan khas jun yang tidak berjaya sahaja akan diproses.

    Balas

  157. hamba_Allah
    Jul 30, 2009 @ 17:48:51

    Salam. sy pertama kali apply kpli tahun ni, tp xde rezeki la ustaz,.kbtln belum konvo lg@ mayb xdpt sbb belum konvo ke @ silap isi borang ke @ apa?sbb sahabt2 ad yg dipaggil

    Balas

  158. Ajemi
    Jul 31, 2009 @ 10:12:21

    Kpd BROMUJAHEED, ko dpt ne info tu??…so yg x bejaya dlu kna wat rayuan bertulis ka or mcm na??

    Balas

  159. bromujaheed
    Jul 31, 2009 @ 18:09:13

    saya telepon putrajaya. dia kata macam itu. tak perlu buat rayuan. tunggu sahaja keputusan. begitulah menurut kata pegawai yang bercakap dengan saya itu.

    Balas

  160. SALEH AHMAD
    Ogo 03, 2009 @ 00:46:04

    sDRA bILA TAWARAN DPLI ATAU KPLI AKAN DI BUKA SEMULA

    Balas

  161. sue
    Ogo 10, 2009 @ 18:53:33

    salam…sy dh minta 5x n setiap tahun tp knape xlepas ujian.?
    mcm mane kt nk tahu jawapn yg kt buat n lulus or x?
    sy ingin tahu bilakah iklan kpli d keluarkn sbb tahun ini sy dh tlepas sbb xtahu bl iklan kpli…

    Balas

  162. nn
    Ogo 11, 2009 @ 15:50:35

    sy pun nk tau gak bila kpli-jqaf 2010… klw sape2 tau le x emel kn di ana_xios@yahoo.com ek.. tq…

    Balas

  163. zaina. s
    Ogo 12, 2009 @ 14:08:53

    Saya nak tanya saya kelulusan kejuruteraan elektik nak tanya kalau mhn kpli krsus yg sesuai subjek apa, sain leh tak x, cze jun, 09 mhn pemulihan x dpt

    Balas

  164. tiniztini.blogspot.com
    Ogo 13, 2009 @ 15:43:46

    bila permohonan kpli ambilan jan 2010 kuar???
    bo emailkan tini_suria@yahoo.com

    Balas

  165. wanedyana
    Ogo 14, 2009 @ 16:51:46

    bila permohonan kpli ambilan jan 2010?
    pls ade pape info email kt sy wanedyana@yahoo.com

    Balas

  166. sg_ned
    Ogo 15, 2009 @ 23:19:52

    salam…
    kalau engineering lebih baik minta kemahiran hidup…..

    Balas

  167. ams
    Ogo 19, 2009 @ 10:40:34

    betul ke kpm consider calon jun 2009 tuk intake jan 2010?hopefully saya dapat sbb ari tu x dapat

    Balas

  168. Azmee
    Ogo 21, 2009 @ 08:34:17

    Sy ada menanyakan soalan kpd KPM mengenai KPLI. Berikut adalah jawapan dr KPM berkenaan pengambilan KPLI 2010:

    Salam Sejahtera
    Pelanggan yang dihormati,
    Nombor rujukan anda :- 34008

    Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih di atas kiriman e-mail encik.

    Merujuk kepada pertanyaan yang diajukan kepada pihak kami, berikut adalah maklumat/jawapan yang dikehendaki.

    Untuk makluman encik,Tarikh permohonan bagi KPLI ambilan Januari 2010 masih belum dikeluarkan lagi,ianya tiada tarikh tetap. Encik dinasihatkan sentiasa membuat semakan di laman sesawang Kementerian (www.moe.gov.my) dan akhbar utama sehingga ia dibuka nanti.

    Diharap maklumat/jawapan yang diberi dapat membantu encik.

    Untuk sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi kami melalui Khidmat Pelanggan KPM di talian 03-77237070 serta memaklumkan nombor rujukan anda iaitu 34008.

    Terima kasih kerana berurusan dengan pihak kami.

    Sekian.
    “SEDIA BANTU”

    Yang benar,
    NURULHAFIFI MOHD NOOR
    Eksekutif Khidmat Pelanggan
    Bahagian Khidmat Pelanggan
    Kementerian Pelajaran Malaysia

    Balas

  169. azli mohamad
    Ogo 22, 2009 @ 08:09:41

    asalamulaikum,

    sy ingin bertanya bagaimana untuk temuduga KPLI ini.
    Untuk pengetahuan pihak tuan,saya telah menyemak keputusan peperiksaanbertulis KPLI pada bulan Mei 2008 tetapi dukacita saya telah gagal.Untuk maklumat pihak tuan,saya amat berharap agar saya diberi peluang untuk mendapat tempat dalam profesionperguruan kerana saya amat berminat dan memandangkan saya telah menjangkau umur 35 tahun.Saya harap impian saya untuk menjadi tidak terkubur begitu sahaja.Impian untuk menjadi seorang pendidik telah lahir sejak di bangku sekolah lagi.Saya tidak kesempatan untuk meneruskan pengajian sehingga ke menara gading kerana pada masa itu saya terpaksa membantu ayah saya menyara keluarga. Untuk maklumat pihak tuan pada tahun lepas saya telah berjaya mendapat segulung ijazah.Syurkur Alhamdulillah. Saya amat merayu pada pihak tuan agar memberi peluang kepada saya untuk mendidik anak bangsa akan tercapai.inilah satu satunya impian dan harapan saya untuk menyara kedua ibu bapa saya dan keluarga saya sendiri.
    untuk hidup lebih selesa.

    Balas

  170. azli mohamad
    Ogo 22, 2009 @ 08:20:14

    asalamualaikum,

    saya ingain bertanya sepekara,bagaimana untuk mendapatkan temuduga ini.

    Untuk pengetahuan pihak tuan,saya telah menyemak keputusan peperiksaanbertulis KPLI pada bulan Mei 2008 tetapi dukacita saya telah gagal.saya amat berharap agar saya diberi peluang untuk mendapat tempat dalam profesionperguruan kerana saya amat berminat dan memandangkan saya telah menjangkau umur 35 tahun.Saya harap impian saya untuk mendidik anak bangsa tidak terkubur begitu sahaja.Impian untuk menjadi seorang pendidik telah lahir sejak di bangku sekolah lagi.
    Saya tidak kesempatan untuk meneruskan pengajian sehingga ke menara gading kerana pada masa itu saya terpaksa membantu ayah saya menyara keluarga memandangkan saya anak sulung.Untuk maklumat pihak tuan pada tahun lepas saya telah berjaya mendapat segulung ijazah.Syurkur Alhamdulillah.Saya amat merayu pada pihak tuan agar memberi peluang kepada saya untuk mendidik anak bangsa akan tercapai.inilah satu-satunya impian dan harapan saya untuk mendidik anak bangsa dan menyara ibu bapa dan keluarga saya.
    harap-harapnya tercapai lah harapan saya.

    IbnRajab: insyaAllah.. smoga dipermudahkan..

    Balas

  171. hua
    Sep 01, 2009 @ 16:56:33

    hi..nak tanya..klu saya march 2010 only convo n get my degree sijil..cn i apply for jan 2010 kpli??

    Balas

  172. TINI M
    Sep 02, 2009 @ 08:49:02

    sya pun tertanya2 juga bila agaknya iklan KPLI 2010 keluar..usia pun sudah masuk 30an…saya dah 5 kali apply kpli dan pertama kali dipanggil temuduga untuk kemasukan jun 2009…tapi akhirnya nama tidak tersenarai dalam ambilan khas jun 2009….saya berharap mendapat peluang memasuki bidang perguruan ini…

    Balas

  173. Ayinn
    Sep 02, 2009 @ 13:21:11

    slm.hai,i bkl brgraduat next year..so, i start 2 search for a few options that tally wif my interest, n i’m really in to educate our young generation. thus, other then pengambilan Jun, ada tak pengambilan lain?coz i’m not getting a clear picture about the takwim atc..TQ for ur attention n hope 2 hear from u as soon as possible, once again thanks.

    Balas

  174. amy
    Sep 03, 2009 @ 08:22:44

    salam..
    saya nak bertanye..
    akak saye j qaf jun 2009..
    die baru mengandung..
    mcmner penangguhan?..
    nak sambung balik mcmner?..
    atau kena berhenti terus?
    saye x paham sgt j qaf nie coz saye kos pismp di maktab.

    Balas

  175. ieda
    Sep 03, 2009 @ 16:43:36

    salam.. sy nak tnye, lepasan ijazah dalam bidang kejururawatan bleh tak apply kpli.

    Balas

  176. samaon
    Sep 06, 2009 @ 06:54:01

    klu ada info keluar borang kpli or dpli tolong email kat gmanz_ptraja83@yahoo.com.my tq bro ibnrajab

    Balas

  177. Arejib
    Sep 13, 2009 @ 01:15:35

    Salam wt ibn rajab dan semua. klu ada info mngenai bila borang kpli @ dpli keluar, tolong email kat arejib82@gmail.com Saya amat mengharapkan kerjaya perguruan sbg pengakhiran kepada perjalanan pencarian karier saya selama ini. Salam

    Balas

  178. Azmee
    Sep 15, 2009 @ 10:29:31

    Assalamualikum!

    Utk info semua, KPM akn kuarkan iklan dlm surat kabar utk p’ambilan KPLI. So just tgu kuar iklan ja la. Ada iklan ada la p’ambilan. Sng ja. Sy pn dh email sndr bhg IPG, dorg pn kata x pasti lg..suruh tgu iklan kt paper ja. So semua belilah paper hr² ek.

    Balas

  179. zarina
    Sep 25, 2009 @ 14:29:46

    Assalamualaikum semua. kalu ada apa2 info atau iklan tentang KPLI, harap2 dapat la panjang2 kan kepada saya yer di zarinamusa@gmail.com bila dah berkerjaya, saya terfikir bahawa kerjaya sebagai guru amat sesuai bagi wanita yang telah berumah tangga n mempunyai anak….

    Balas

  180. nadiah
    Sep 29, 2009 @ 14:16:19

    saya dah lame tggu kpli ambilan jan 2010, bila nk kuar ni…da lama mengganggur huhu

    Balas

  181. wan
    Okt 08, 2009 @ 09:39:33

    untuk panduan lengkap kpli, saya masih menawarkannya di http://www.ekpli.com

    cikgu wan

    Balas

  182. ASNIZA
    Okt 09, 2009 @ 16:13:58

    macam mane nak apply KPLI?
    dan ble je boleh apply?

    Balas

  183. asma'
    Okt 19, 2009 @ 15:26:36

    salam….sy nk tnye cmne sy nk apply kpli? xpi skng sy msih stdy….sy grade thn 2011…adakah sy kene appl
    y skrng???????????

    Balas

  184. muhammad
    Okt 20, 2009 @ 13:17:32

    salam ya akhi..
    study sy abes bln 3..
    n konv0 bLn 8..
    sy mmg p’lukn info dr akhi..
    ad x ambilan tuk buLan jun/julai 2010?
    bLey ke sy nk apply tuk intake jun/julai 2010??

    Balas

  185. Azmee
    Okt 21, 2009 @ 13:18:04

    Assalamulaikum!

    PERHATIAN!!!
    Iklan KPLI Jun 2010 tidak akan diiklankan. Pengambilan berdasarkan calon simpanan.

    Sila kunjungi website: http://www.moe.gov.my/?id=13&aid=413

    IR: syukran azmee.. info mahal ni

    Balas

  186. wan fairuz
    Okt 22, 2009 @ 20:45:48

    salam, sy dah amek mTest n dh g intrvw jqaf. tp x de rezeki, sy x dpt time tu.mybe waktu tu sy blum konvo. persoalannya ialah, blh ke sy nk bt rayuan utk pengambilan jqaf 2010 ni? atau sy kne apply baru?

    Balas

  187. wan fairuz
    Okt 22, 2009 @ 20:48:53

    salam, pasal iklan KPLI Jun 2010 tidak akan diiklankan. Pengambilan berdasarkan calon simpanan. adakah ini termasuk calon simpanan kpli(jqaf)?

    Balas

    • edida
      Okt 27, 2009 @ 00:49:50

      salam, dlm websitehttp://www.moe.gov.my/?id=13&aid=413 ni tulis kpli jan 2010 tak diiklankan. ada sape2 tau info ambilan jun 2010 tak?

      Balas

  188. aqeell
    Okt 27, 2009 @ 13:45:53

    saya dah cakap pun ari tu.. cuma soalannya adalah nape KPLI-SR sahaja.. macamana dengn JQAF???????????

    Balas

    • wiwi
      Okt 31, 2009 @ 18:25:04

      Knp pulak nak bertekak ngan ibnrajab ni.. tak paham tul.. kalau nak kepastian, ambilan tu termasuk jqaf ke tak..kol sndr la kementerian..kan ada no telefon..

      Balas

  189. shahlakar
    Nov 02, 2009 @ 01:37:59

    perhatian..permohonan utk kpli Jan 2010 sudah dibuka..boleh beli pin di bsn mulai hr ini..2/11/2009..tq

    IR: maklumat ini tiada dlm laman web KPM. wallahu aklam

    Balas

  190. shahlakar
    Nov 02, 2009 @ 01:41:26

    infolg…elaun utk kpli 2010 dapat separuh RM650 pasti..& yakin dpt info dr pesyarah sy..pesyarah2 br lepas bersidang..sy student kpli Psv Jan 2009..tq

    Balas

  191. Azmee
    Nov 02, 2009 @ 14:02:21

    SILA layari website KPM utk tgk:

    KLENDER PEMPROSESAN KPLI AMBILAN JAN 2010.
    11/11/09 dh mula panggilan temuduga.

    http://www.moe.gov.my/?id=18&act=calendar&rid=92

    IR: terima kasih sdr Azmee atas update ini

    Balas

  192. IbnRajab
    Nov 02, 2009 @ 15:11:21

    Salam semua,

    ana ada letak jadual proses pengambilan klpi jan 2010 dalam artikel terbaru https://ibnrajab.wordpress.com/2009/10/21/klpi-ambilan-jan-2010/

    ramai ya minat kpli?.. alhamdulillah

    Balas

  193. suhana
    Nov 06, 2009 @ 13:06:49

    saya dpt kpli jan 2009, tp tpaksa tolak sb mengandung…yg bulan jun 2009,xdpt tmduga…jd yg 2010..ni saya dh tlepas peluang jer…camne yer…org kata kpli dh nk ttup…saya sedih sgt coz saya pernah dpt……tppp

    Balas

  194. asif
    Nov 26, 2009 @ 12:53:34

    salamullah ya akhi,
    ana ade terbaca akhbar smalam yg mngatakan kmenterian plajaran nk bkakan pluang jd gru j-qaf bg plajar lpasan stam…
    soklan ana,camne nk apply bnde tu??

    Balas

  195. Azmee
    Dis 08, 2009 @ 11:07:16

    Assalamualaikum!

    Skang bole semak keputusan rayuan KPLI 2010.

    Balas

  196. norsobahiyah
    Dis 16, 2009 @ 15:31:56

    salam…sye dgr cite j-qaf buka peluang kpd gr diploma perguruan,btl ke?klu btl bl start pengmbilan tu ye?atau borg dia kuar war2kan lah kat blog ni..sye bharap sgt nak smbg bljr ni…mg ada rzki.

    Balas

  197. iman~
    Dis 22, 2009 @ 12:02:36

    salam..bagaimana plak dengan permohonan untuk kpli jqaf pada thn 2010 ni?ada sesiapa tahu bila keluar..

    Balas

  198. amnh
    Dis 30, 2009 @ 00:20:22

    asmkm.. tumpang tanya .. apa kelayakan untuk apply j-qaf? sy aliran science, kalau amik minor bahasa arab kat universiti kira layak tak?

    Balas

  199. EDA
    Jan 17, 2010 @ 18:31:35

    bila kpli ambilan jun 2010 keluar yer?

    Balas

  200. miss bubble
    Jan 27, 2010 @ 16:36:17

    KPLI (SR dan JQaf) tidak akan diiklankan dan tidak dikeluarkan untuk tahun 2010. Pengambilan adalah berdasarkan calon simpanan untuk Jun 2009 yang berjaya temuduga dan MTest tetapi tidak mendapat sebarang panggilan. Untuk permohonan seterusnya (2011), sila alert pada laman web KPM (www.moe.gov.my).

    Sumber :-

    Khidmat Pelanggan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPKPM)

    Balas

  201. miss bubble
    Jan 27, 2010 @ 16:52:22

    Kepada bakal guru @ bakal pemohon KPLI @ bidang perguruan :-

    Sekarang kita lihat ramai sangat yang ingin memohon bidang perguruan terutamanya KPLI @ DPLI. Sila renungkan sekejap dan tanya pada diri sendiri Kenapa atau apa niat kita sebenarnya ingin memohon@ menjadi guru ?

    Jika anda betul-betul minat, tentunya sudah lama anda memohon bidang perguruan (Ijazah pendidikan @ Maktab).

    Jika sebab anda menganggur dan menganggap menjadi guru adalah jalan terakhir bagi mendapatkan pekerjaan, anda silap..

    Sila renungkan petikan laman web ini.

    http://www.moe.gov.my/?id=168&aid=509

    Sekiranya disebabkan dua perkara diatas anda ingin menjadi guru, kesannya adalah seperti link di atas yang saya lampirkan.

    Sekali lagi saya mohon anda baca semua komen berkenaan petikan akhbar di laman web KPM satu persatu, semoga anda tahu jawapan sebenar daripada pihak KPM.

    http://www.moe.gov.my/?id=168&lang=my

    Sekian dari saya.

    Sekiranya terdapat kemusykilan berkenaan profesyen perguruan, sila kemukakan kemusykilan anda terus kepada pihak KPM di talian 03 77237070. (Janga percaya pada khabar angin yang didengar kerana itu belum tentu kesahihannya)

    Balas

  202. amnh
    Jan 30, 2010 @ 23:44:39

    memang sy minat ponn.. mungkin sbb keturunan darah guru mengalir dlm diri.. wah gitu!! he3. sebenarnya sejak lepas spm lg sy try pohon bidang cikgu ni.. tp asyik tak dapat jer… dads why lh sy nak try kpli.. ni lah last chance sayer lh kiranya..kalo tak tepaksa lh sy sambung blajarr..

    Balas

  203. miss bubble
    Feb 02, 2010 @ 15:01:18

    Insyaallah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

    Yang penting usaha + tawakkal.

    Keep on trying k..

    Balas

  204. miss bubble
    Feb 08, 2010 @ 16:08:39

    KPLI dah boleh apply starting from today 8 februari 2010.

    IR: thanks miss.. ana dah ambil tindakan dgn memanjangkan iklan tu dekat muka depan blog ini hr ini. tq

    Balas

  205. su
    Feb 08, 2010 @ 22:16:38

    elaun untuk kpli berape ye..kalo xde elaun susah la nk kene bayar ptptn lg..kalo ade elaun alhamdulillah dpt mbantu pngajian

    Balas

  206. yaya
    Feb 10, 2010 @ 22:17:20

    salam…
    saya nk tnye bkenaan ngan Mtest 2..confius lar…actly soalan yg di tanye dlam Mtest 2 bkaitan ngan bidang yg kita plih 2 ker ataupon soalan die umum????contoh nye kalo plih bdang matematik, soalan die jz soalan mate jer ke or de soalan2 yg xbkaitan pon???conpius neh…

    IR: soalan Mtest utk menyaring insan2 sesuai utk bidang keguruan. dr segi psikologi, sikap, pengetahuan umum, etika dll

    Balas

  207. orked
    Feb 16, 2010 @ 01:49:08

    salam..nk tanyer untuk taun 2010 ni agak2nyer opsyen pemulihan khas diperlukan byk lg x???sbab yg cuma orked tau, BI mmg sgt diperlukan..

    IR: w’salam. sapa2 tau blh la respon. ana x tau nih

    Balas

    • miss bubble
      Mac 03, 2010 @ 16:35:27

      hanya bidang yang ditawarkan dlm KPLI ambilan terbaru ni sahaja yang kekurangan tenaga pengajar. yg mana x diiklankan tu semua kekosongan dah terisi.

      Balas

  208. arshad
    Feb 17, 2010 @ 15:59:57

    salam.. saya nk confirmtn.. minimum cgpa tuk apply kpLi bape eh??

    Balas

  209. mala
    Feb 19, 2010 @ 11:09:07

    salam.. saya nk tny.. d mana sy boleh dapatkan sample2 s0klan MTest??

    Balas

  210. Trackback: Semakan MTest Hari ini « IbnRajab Online
  211. Trackback: KPLI Ambilan Jun 2010 « IbnRajab Online
  212. nuk
    Jun 21, 2010 @ 09:42:35

    ada tak mana2 website leh cek awal keputusan penempatan guru2 kpli ambilan jun 2009…tak sabar nak taw ni…

    IR: sudah tentu laman web KPM. selalulah berkungjung

    Balas

  213. Noraini
    Jul 20, 2010 @ 10:47:04

    ~+~Boleh nyatakan bila tarikh sebenar keputusan PENEMPATAN KPLI AMBILAN JUN 2009?~+~

    IR: siapa yg ada maklumat, mohon sharing..

    Balas

  214. nurul
    Dis 05, 2010 @ 11:03:16

    assalamualaikum..alhmdulillah sy telah lulus ujian mtest untuk permohonan kpli sr jqaf ambilan januari 2011.saya ada sedikit pertanyaan.saya dimaklumkan bahawa calon temuduga bagi pengajian agama islam dikehendaki menduduki ujian bahasa arab.boleh saya tahu soalan tersebut berkisar tentang apa?adakah soalan berbentuk esei?

    Balas

  215. prihatin
    Dis 09, 2010 @ 17:06:42

    salam..setahu saya calon temuduga bagi pengajian agama Islam dikehendaki menjawab soalan bertulis dalam bahasa Arab berbentuk esei sbg contoh pengalaman anda ttg apa2 atau mgkin cara2 berbakti pada ibubapa..semuanya cnth shj.

    Balas

  216. yaya
    Dis 13, 2010 @ 16:21:40

    salam…sy ada 1 soaln, sy dpt tmuduga kpli..andaikata saya llus temuduga dn dpt penempatan di mne2 ipg, kbtlan ms tu sy dh prgnant adkh sy akn postpon pd thun berikutnye tanpa permohonan baru? ataupun sy kne buat permohonan spti biasa?

    Balas

  217. has
    Feb 02, 2012 @ 06:35:13

    saya telah dapat kpli jqaf di IPG ilmu khas cheras…tapi got pregnant n terpaksa wat surat penolakan…tapi redha aje la..perancangan Allah lebih baik dari perancangan manusia….insyallah akan ada pengambilan khas on jun2012 …ini jawapan dari BPG cyberjaya….diorang ckp akan contact untuk pengambilan yang akan datang…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: