Keajaiban alam: Baring

Bismillahirrahmanirrahim

Keajaiban alam merupakan salah satu daripada petanda kewujudan Allah dan kekuasaan-Nya, Subhanahu wa Taala (SWT). Petanda kewujudan kerana tidak ada satu perkara di dunia ini (samada yang dapat dilihat (idrak) oleh pancaindera manusia ataupun tidak) yang wujud tanpa pencipta. Semua yang ada itu asalnya tidak ada kemudian dijadikan oleh penciptanya maka ia menjadi ada. Apa sahaja.

Semua benda ada pencipta. Meja, mata pensil, komputer, kapal terbang, alat telekomunikasi dan sebagainya itu ada pencipta. Sistem pun ada pencipta. Sistem lampu trafik, sistem pengurusan, sistem kewangan dan pelbagai sistem itu juga ada pencipta. Jadi masakan alam ini tiada pencipta? Masakan keajaiban alam itu terjadi begitu sahaja? Masakan manusia itu dijadikan sia-sia, untuk hidup 50-100 tahun kemudian meninggal begitu sahaja?

Allah yang menciptakan alam ini. Dia mencipta keajaiban-keajaibannya agar manusia berfikir dan bertemu Allah dengan hati mereka sebelum bertemu Allah dengan mata kasar di akhirat. Allah menciptakan sistem Islam; sistem beragama (ibadah) Islam, sistem perundangan Islam, sistem ekonomi Islam, sistem perbankan Islam, politik Islam, pendidikan Islam dan sebagainya. Pelbagai sistem itu yang dapat dicedok keluar daripada Al-Quran, sumber perujuk penentu kehidupan manusia yang berjaya. Di dunia dan akhirat sana.

Fenomena yang cuba ana nak ketengahkan kali ini adalah kemunculan sekumpulan udang-udang kecil di tepian pantai (Bachok) pada minggu lepas. Mereka (para nelayan dan penduduk) namakannya sebagai “Udang Baring”. Ia adalah udang kecil bersaiz antara 1.5 hingga 2 cm panjang, dan 0.2 hingga 0.5 cm gemuk (diameter).

“Udang ni datang selama tiga hari berturut-turut, bermula isnin 16 februari hingga rabu 18 februari baru ni”. Tiga hari yang memberi pendapatan sangat lumayan kepada mereka yang berusaha menangkap udang baring berkenaan untuk diproses. Salah seorang daripada mereka dapat kumpul 18 guni gula dengan setiap satunya seberat 7 hingga 8 kg. Sekilo udang baring dijual dengan harga RM10.00 hingga RM12.00. “Dapatlah dalam RM1400.00 lebih-lebih” kata seorang nelayan yang ditemui di rumahnya di kampung Telong, Bachok Kelantan. Satu pendapatan yang sangat berbaloi untuk tiga hari bekerja. Wow!

“Udang baring ni datang setahun sekali, biasanya dalam bulan-bulan macam ni lah”. Sambungnya berbual mesra. “Kita akan nampak kumpulan mereka datang menerjah tepian pantai, warna air laut seakan berubah kemerah-merahan kerana bawaan bayang-bayangnya itu”. Ujarnya lagi. “Mereka tidak akan lari dan suka bermain-main dekat betis dan paha kita, boleh tangkap dan makan begitu sahaja” Tambahnya sambil berseloroh.

Udang baring ini akan dikaut menggunakan jala khas bersaiz 2 x 1.5 meter berbentuk V. Kemudian dijemur di atas pasir pantai di situ juga. Apabila kering, udang-udang itu dipungut dan diayak bagi memisahkan udang dengan pasir pantai. Seterusnya ia akan diisi ke dalam kampit (guni) beras, atau guni baja. “Bagaikan satu pesta, orang-orang kampung keluar beramai-ramai memungut udang baring, masing-masing dapat lebih daripada 5 guni seorang” komen pakcik itu tadi.

Subhanallah. Banyak sungguh udang baring yang datang dalam tiga hari itu. Maka ana tertanya-tanya sendiri, sebelum ini mereka tinggal kat mana? Kenapa tak datang? Kenapa kini (masa-masa macam ni) mereka tiba-tiba muncul. Jinak bagaikan sengaja ingin ditangkap. Bila mereka membiak. Dan seribu satu soalan yang menjerngah.

Jawapan yang paling muktamad ialah: “itulah kekuasaan Allah nak” tegas pakcik itu tadi. Allah memberi rezeki kadang-kadang tanpa disangka-sangka oleh kita selaku manusia. Kadang-kadang pula Dia menarik rezeki daripada mereka (hambaNya) yang tidak bersyukur. Sebagai ujian bagi memberi pengajaran sekiranya mereka berfikir.

“Tahun lepas udang tak banyak sangat. Datang pun dua hari sahaja. Harga dalam RM4.00 hingga RM7.00 sekilo. Tak dapat beribu (ribuan ringgit) macam hari ini” sambungnya berbicara. “Ini semua rezeki Allah nak..” Jawapan yang menggambarkan ketinggian iman orang kampung di sini. Sedikit sebanyak hati ana ini bermuhasabah iman sendiri di dalam hati.

Itulah keajaiban alam yang ana maksudkan. Bagi ana, pendapat ana, fenomena ini suatu keajaiban yang akan menyampaikan hamba kepada tuhannya sekiranya mereka ingin memikirkannya. Wallahu aklam.

Advertisements

3 Komen (+add yours?)

 1. en_me
  Feb 24, 2009 @ 07:51:48

  subhanallah.. hi abang ibnrajab itteww

  IbnRajab: ya alhamdulillah.. šŸ˜‰

  Balas

 2. zamri
  Feb 25, 2009 @ 20:20:15

  pernah bercadang nak join tangkap ude baring ni dulu2. sekerang tidak sempat lagi.. merantau ke negeri orang.

  IbnRajab: ya ka. kalau blk kebetulan musim baring, blh join šŸ™‚

  Balas

 3. Trackback: Remis « IbnRajab Online

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: