ERL: Nilai 30 minit

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Sengaja ana nak kongsikan maklumat yang baru diperolehi berkenaan nilai masa 30 minit sekiranya anda menggunakan perkhidmatan KLIA Transit. Kalau anda dari KL Sentral, maka nilai masa 30 minit itu adalah RM19.30 manakala kalau anda dari Bandar Tasik Selatan, nilainya adalah RM15.00. Bagaimana cerita atau tricknya (atau boleh saja anda menganggap ia adalah sebagai tips berjimat).

Kenapa 30 minit?
Kerana kalau anda memilih untuk menaiki KLIA Express atau KLIA Transit dari KL Central ke KLIA, anda akan bayar RM35.00. Tetapi kalau anda memilih KLIA Transit dan anda transit dulu di mana-mana stesen transit selain stesen Bandar Tasik Selatan, sebagai contoh stesen putrajaya, maka anda jimat RM19.30 tetapi anda terpaksa tunggu train berikutnya yang akan tiba di putrajaya dalam masa 30 minit selepas ketibaan anda tadi.

Begitu juga kalau anda menaiki KLIA Transit dari Bandar Tasik Selatan terus ke KLIA, bayaran yang dikenakan adalah RM26.50. Tetapi kalau anda transit dulu di mana-mana stesen transit sebagai contoh putrajaya, anda akan jimat RM15.00. Kaedah ini dinamakan perjalanan dengan dua transit dengan mengorbankan masa selama 30 minit, tetapi ianya berbaloi daripada segi nilai wang anda yang tidak terlalu mengejar masa.

Ilustrasinya
KL Central -> KLIA : RM35.00 (28 minit)
KL Central -> Putrajaya (+30 minit) -> KLIA : RM15.70 (Jimat RM19.30)
KL Central -> Salak tinggi (+30 minit) -> KLIA : RM15.70 (Jimat RM19.30)

Bandar Tasik Selatan -> KLIA : RM26.50 (28 minit)
Bandar Tasik Selatan -> Putrajaya (+30 minit) -> KLIA : RM11.50 (Jimat RM15.00)
Bandar Tasik Selatan -> Salak tinggi (+30 minit) -> KLIA : RM11.50 (Jimat RM15.00)

Tapi kalau anda nak lagi jimat dan ditambah pula anda tidaklah terlalu mengejar masa, dari Bandar Tasik Selatan itu anda boleh guna perkhidmatan KTM Komuter. Turun di stesen Nilai (RM4.30) kemudian ambil pula bas ke KLIA (RM2.50), maka anda hanya perlu RM6.80 sahaja berbanding RM11.50 menaiki KLIA Transit dengan kaedah dua transit. Beza masanya ialah, Komuter + Bas lebih kurang 1 jam 30 minit, KLIA Transit dengan dua transit dalam masa 58 minit manakala KLIA Transit tanpa transit hanya dalam masa 28 minit sahaja.

Pilihlah ikut kesesuaian dan keselesaan anda.

Sekian, wassalam.

p/s: Anda yang dimaksudkan dalam artikel ini adalah mereka yang berumur lebih dari 12 tahun. Melalui kaedah KLIA Transit dengan dua transit yang dimaksudkan adalah, anda perlu turun dari train pertama, keluar dari terminal stesen, beli tiket perjalanan anda yang kedua pula untuk meneruskan perjalanan. Bukannya sekaligus anda beli di satu kaunter. Petugas kaunter mungkin tidak maklum dan tidak tahu menahupun dengan ilustrasi seperti yang ditunjukkan dalam blog ini. Walaubagaimanapun, catatan di blog ini adalah suatu penemuan yang tidak boleh dianggap sebagai fakta yang sah dan ia tidak boleh digunakan dalam mana-mana tuntutan yang melibatkan mana-mana perundangan.

Advertisements

2 Komen (+add yours?)

 1. iz
  Feb 04, 2011 @ 09:22:04

  anda tulis “Turun di stesen Nilai (RM4.30) kemudian ambil pula bas ke KLIA (RM2.50),”.. tp bagaimana dgn Nilai to LCCT..?? ada terus tak bus dari Nilai ke LCCT trus??
  tq..

  Balas

 2. laila
  Ogo 15, 2012 @ 18:18:40

  boleh saya tahu naik bas apa? terima kasih..

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: