Selamat Hari Guru 2011

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera

Selamat Hari Guru khas buat semua guruku yang tercinta. Rakan-rakan guru. Adik-adikku yang semuanya adalah guru. Tiada kata seindah bahasa inginku puji semua. Semoga Allah memberkati hidup guru-guruku, (dan semua guru) di dunia ini lebih lebih lagi pada kehidupan yang kekal abadi di akhirat nanti. Semoga segala tunjuk ajar, asuhan bakti dan budi telah dicatatkan sebagai amal soleh untuk dipersembahkan di hadapan Rabb al-Jalil pada hari yang tidak akan bermanfaat padanya akan harta dan anak pinak, melainkan mereka yang datang kepada Allah dengan hati yang sejahtera.

Bersempena sambutan hari guru tahun ini, pihak kerajaan telah mengumumkan insentif dengan mengkategorikan guru kepada empat, GB (guru biasa), GK (guru kanan), GW (guru wibawa) dan PG (pendeta guru). Dimanakah kita antara keempat-empat kategori guru ini? Atau kita adalah dalam kalangan guru DG25 (25 hb cucuk dinding ambil gaji dan berlalu untuk datang semula pada 25 hb). Fikir-fikirkanlah.. Adakah nilai instrinsik yang menjadikan anda seorang guru, atau nilai ekstrinsik?

Selamat hari guru..

Wassalam.

Boleh membaca coretan ana pada kesempatan 16 Mei 2008, 2009, 2010 dan sedikit komentar kenapa nak jadi cikgu. Klik sahaja link-link berkenaan. Wallahu aklam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s