Sifat Nabi terpuji: Ummiyy

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu ala manittaba’a al-huda

Sebagai sedikit cetusan minda, sempena Maulidur Rasul kali ini 1436H, saya hidangkan kembali tulisan yang pernah saya terbitkan pada tahun 2008 ini untuk tatapan tuan-tuan dan puan pengunjung setia blog yang tak seberapanya ini.. saya sangat mengalu-alukan sebarang padangan dan komentar yang membina daripada tuan-tuan.. saya sedang mempertimbangkan cadangan sahabat saya Ustaz Abdullah dan ustaz Abu Farhi tersebut.. cuma sudah tentu banyak editing perlu dilakukan untuk memperkemaskan lagi artikel yang seadanya ini.. mohon lagi komentar tuan puan guna memantapkan lagi buah isinya.. harap sudi-sudikan..

ini adalah artikel ana yang asal.. selamat bermuhasabah dan memberi sedikit komentar.. wassalam.

>>>>Ana agak terkejut mendengar satu sesi tazkirah Ramadhan yang diterbitkan dalam salah sebuah radio tempatan. Pentazkirah berkenaan melahirkan rasa terkilan kerana ada golongan para ahli agama (Islam) di negara ini yang menasabkan sifat ummiyy kepada Nabi Muhammad SAW dan diterjemahkan sebagai Nabi itu tidak tahu menulis dan tidak tahu membaca. Katanya tuduhan itu adalah melampau dan tidak realistik kepada seorang yang sangat sempurna kejadiaanya samentelah dia adalah sebaik-baik makhluk ciptaan Allah. Rasulullah!

Bagi ana, kenyataan si pentazkirah ini telah menunjukkan sifatnya yang tidak suka mengkaji, sebaliknya hanya suka membuat tafsiran perkara agama mengikut logik akal fikirannya sendiri tanpa merujuk kepada fakta-fakta atau huraian yang dilakukan oleh para ulama muktabar. Sayanglah kalau kita tidak merujuk fakta sahih kerana ia berkemungkinan menyerlahkan penguasaan ilmu agama kita yang sangat tohor.

Lagi

Advertisements

Zikir 33 kali


Lagi

Syaitan kita bertukar

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam hormat buat pengunjung budiman.

Bunyi macam pelik je kan tajuk ana pada kali ini? Yalah, pada bulan Ramadhan ni, semua syaitan dirantai mengikut sabdaan Rasulullah SAW. Alhamdulillah, kita patut bersyukur atas bantuan ilahi rabbani tersebut. Ramadhan sebuah bulan yang dibukakan pintu syurga seluas-luasnya dan ditutup pintu neraka, maksudnya dibuka ruang dan peluang menambah amalan yang dapat menyelamatkan manusia daripada dihumban ke neraka sebaliknya dengan rahmat Allah atas usaha taat yang dilakukan, memudahkan mereka mengumpul pahala untuk ke syurga.

Lagi

Persoalan Zakat

Bismillahirrahmanirrahim
Salamullahi’alaikum warahmatuhu wabarakatuh

Salam Ramadhan, selamat berpuasa dan semoga Allah menerima amalan salih kita. InsyaAllah.

Sejak ana melibatkan diri dalam dunia perniagaan, pelaburan dan pengurusan kewangan ini banyak pula persoalan tentang zakat diajukan dan menjadi persoalan ana sendiri juga. Walaupun kadang-kadang ana terpaksa menjawab dengan ‘wallahu aklam’, tetapi memang benar jawapan tersebut telah membuka ruang bagi ana untuk membuat sedikit rujukan. Benarlah kata ulama “wallahu aklam itu setengah daripada ilmu”.

Mereka bertanya ana tentang zakat pelaburan.
Zakat pelaburan terbahagi kepada dua. Pertamanya modal pelaburan itu sendiri. Modal ini perlu cukup haul (tempoh masa setahun mengikut kalendar hijri). Sekiranya modal sesuatu pelaburan itu telah melepasi nisab zakat (kalau negeri Kelantan RM8422.14) dan tempohnya pula telah cukup setahun hijri, maka modal pelaburan tersebut telah layak/wajib dikeluarkan zakat. Contoh orang yang melakukan pelaburan sebanyak RM10,000 maka wajib dizakatkan modalnya itu sebanyak RM250.00 (2.5% daripada 10,000).

Kalau modal itu adalah duit yang dipinjamkan, contohnya pinjaman bank, maka dia kena kira modal yang telah menjadi hakmiliknya yang sempurna. Contoh dia pinjam RM20,000 sebagai modal pelaburan dan telah membayar bulan-bulan sebanyak RM10,000 (atau mana-mana angka yang melebihi nisab zakat) maka modalnya itu perlu dizakatkan manakala baki 10,000 lagi tidak layak zakat kerana ia bukan menjadi hakmiliknya yang sempurna. Ia masih menjadi milik bank (yang terbeban sebagai hutangnya).

Lagi

Kaedah Fiqhiyyah al-adatu muhakkamah dalam muamalat Islam

PENGENALAN
Al-Adatu Muhakkamah merupakan kaedah yang kelima daripada kaedah-kaedah fiqhiyyah yang utama. Di dalamnya terkandung pula beberapa kaedah furu’ yang lain. Di dalam tulisan ini, tumpuan perbincangan diperkecilkan kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan muamalat sahaja.

Perbincangan berkenaan penggunaan adat atau ‘urf sebagai penentu hukum dalam muamalat ini telah disentuh oleh ulama al-mutaqaddimin (terdahulu) yang terkemuka seperti al-Imam Al-Suyutiy (911H) yang telah membincangkan masalah jual beli al-mu’atah , iaitu seorang membeli barang daripada penjual yang hanya menerima harga tanpa menyatakan ijab dan qabul, yang pada dasar hukumnya dalam mazhab al-Imam al-Syafi’iy adalah tidak sah . Tetapi oleh kerana kebiasaan atau al-adah itu diambil kira maka jual beli tersebut menjadi sah. Keyataan ini juga mendapat sokongan daripada al-Imam al-Nawawi . Kedua-dua imam al-Suyutiy dan al-Nawawi adalah daripada mazhab al-Syafi’iy.

Lagi

Salam Eidul Adha 1433H/2013

Assalamu’alaikum wbt.

Selamat menyambut dan meraikan Hari Raya Aidil Adha atau hari raya korban kepada semua pengungjung IbnRajab Online. Dengan ucapan maaf zahir dan batin, kullu am, wa antum bi alf khayr. Semoga amalan kita diterima dan dicatat amal soleh di sisi Allah SWT.

Subhanallah, maha suci Allah yang telah menjadikan hari 10 Zulhijjah sebagai hari raya untuk umat muslimin. Tarikh 10 zulhijjah telah merakamkan pelbagai sejarah dan peristiwa sejak dari zaman Nabi Adam AS sehingga Nabi Muhammad SAW. Semoga kedatangan 10 Zulhijjah pada kali ini memberi seribu keinsafan dan ketawaan kepada kita semua.

Lagi

12 Rabiul Awwal – Ittiba’

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hari ini cuti umum sempena memperingati tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW. Tahniah kepada seluruh umat Islam atas nikmat Islam dan Iman yang ditinggalkan oleh baginda SAW. Banyak perbincangan dan ilmu yang dapat dikongsikan berhubung dengan peristiwa besar dalam sejarah umat Islam ini jika hendak diperkatakan. Dalam dunia maya ini sudah tentu banyak bahan-bahan yang dapat dibaca untuk dijadikan renungan bersama.

Lagi

Salam Maal Hijrah 1434

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Selamat menyambut kedatangan tahun baru hijrah 1434H kepada para pengunjung IbnRajab Online, followersnya, rakan-rakan yang mengenali pengendali laman blog ini sama ada di alam maya ini mahupun alam nyata. Hayatilah penghijrahan Rasulullah SAW 1434 tahun yang lalu.

Rasulullah SAW berhijrah atas perintah Allah. Kerana taat kepada Allah lah maka Rasulullah berhijrah. Sedangkan tanah hijrah berkenaan bukanlah tanah tumpah darah Baginda. Kerana sebelum hijrah ke Madinah, telah ada beberapa siri hijrah ke Habshah yang dilakukan oleh para sahabat Baginda. Namun, Baginda SAW sendiri tidak berhijrah.

Lagi

Selamat pulang ke pangkuan keluarga

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah atas kesempatan ruang masa maka sempat kita bersua kata di blog ini. Sudah sangat lama tidak updated. Masa sangat cepat pula berlalu. Sedar tak sedar, dah beberapa bulan tidak mencatat sesuatu. Kerja lebih banyak daripada masa. Lagipun, bila ada FB, banyak ilmu telah dicurahkan ke situ. Kepada rakan-rakan pengunjung yang ingin berkongsi, add ana di FB dengan email: pubmutual[at]gmail.com

Lagi

Majlis ilmu sempena Ramadhan 1433H

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Ana mempelawa mana-mana rakan pengunjung blog ini yang berdekatan, untuk sama-sama hadir ke majlis-majlis perkongsian ilmu seperti di bawah:

Jumaat 27 Julai 2012 / 7 Ramadhan 1433
Masjid Mukim Kemasin, Bachok
Kuliah selepas solat jumaat.

Jumaat 3,10 dan 17 Ogos 2012 / 14,21 dan 28 Ramadhan 1433
Masjid Mukim Neman, Kpg Rekang, Bachok.
Kuliah sebelum solat fardu jumaat.

Lagi

Previous Older Entries